Potřebujete mobilní zdroj energie? Pořiďte si rozkládací solární elektrárnu

PowerCube by Ecosphere Tech.

PowerCube by Ecosphere Tech. Zdroj: Ecosphere Technologies.

Jak rychle získat „mobilní“ elektrickou energii a vyhnout se přitom tradičním dieselovým agregátům? Jednu z nových alternativ nedávno představila společnost Ecosphere Technologies.

Zařízení nazvané PowerCube je v podstatě jako karavan velká, pojízdná solární elektrárna inspirovaná origami skládačkou, která je zabudovaná do standardizovaných velikostí přepravních kontejnerů. Po svém rozložení je však schopná poskytnout zázemí pro organizaci záchranných prací, lékařské stanoviště či několik lůžek pro nocleh.

Díky skládacímu designu pak její výstupní výkon dosahuje až 15 kilowattů (4x více, než kdyby měla panely pouze na střeše), díky čemuž dokáže napájet základní spotřebiče jako mobilní telefony, modemy zajišťující internetové připojení nebo čističky vody.

„Můžeme ji (PowerCube) nechat poslat kamkoliv na světě. Zvládne převoz lodí, vrtulníkem či vlakem a díky tomu může být v podstatě okamžitě nasazena do akce tam, kde je potřeba generovat elektřinu nebo ji uskladnit pro pozdější využití,“ uvedl pro web FastCompany jeden z vynálezců Corey McGuire.

PowerCubePowerCube | Ecosphere Technologies.

Podle McGuira stál za původním nápadem vyvinout podobné zařízení průzkumník, filmový producent a ekolog Jean-Michel Cousteau, který zasedá v dozorčí radě Ecosphere Technologies.