Potvrzeno: Microsoft se chystá propustit až 18 tisíc lidí

Microsoft

Microsoft Zdroj: Jan Sedlak

Americký softwarový gigant Microsoft zruší během nadcházejícího roku až 18 tisíc pracovních míst, tedy 14 procent celkového počtu. Bude to zřejmě největší propouštění v historii dominantního světového dodavatele softwaru pro osobní počítače. Rušení míst souvisí s integrací mobilní divize finské Nokie, jejíž převzetí Microsoft dokončil letos v dubnu.

Firma to potvrdila ve svém vyjádření k dřívějším spekulacím na toto téma. Po převzetí Nokie se počet zaměstnanců Microsoftu zvýšil z 99 tisíc na 127 tisíc. Microsoft chce rušit místa v divizi Nokia a v oblastech, kde se jeho aktivity překrývají s operacemi této divize. Méně lidí bude potřebovat i v marketingu. Ve výrobě a technologii firma zruší až 12500 míst, uvedl Microsoft podle agentury AP.

Šéf Microsoftu Satya Nadella, který do čela firmy nastoupil v únoru, v e-mailu zaměstnancům zdůvodnil rušení míst tím, že Microsoft se musí stát „agilnější a pružnější“. Už minulý týden dal najevo, že firma se musí „měnit a vyvíjet“ a prioritně se nyní musí zaměřit na mobilní platformy a na cloud computing, tedy nabídku programů umístěnou k okamžitému použití na vzdálených serverech. Nadella slíbil více podrobností 22. července, kdy firma zveřejní výsledky za poslední čtvrtletí.

Nejráznější propouštění v historii Micfosoftu

Nadellův plán je nejráznějším krokem Microsoftu od počátku roku 2009, kdy globální ekonomika tonula v hluboké recesi. Tehdy Nadellův předchůdce Steve Ballmer zrušil 5800 míst, tedy šest procent celkového počtu. Analytici a investoři očekávali, že šéf firmy Satya Nadella po odkoupení mobilní divize Nokie sáhne k výraznému propouštění, protože Microsoft má už nyní mnohem více zaměstnanců než jeho hlavní konkurenti Apple a Google.

Nadella minulý týden rozeslal zaměstnancům oběžník, v němž oznámil „zeštíhleni organizace a podnikových postupů“. Akcie firmy po zprávě posílily o téměř dvě procenta.

Microsoft si během příštích čtyř čtvrtletí odečte v souvislosti s rušením míst ze zisku celkem 1,1 miliardy až 1,6 miliardy dolarů (až 32,5 miliard korun). Z toho až 800 milionů dolarů bude potřebovat na odstupné a další platby propouštěným zaměstnancům.