Považte, londýnští cukráři kříží donuty s croissanty!

Cronut, dosant nebo crodough, ale také townie a duffin: londýnští pekaři a cukráři se radostně pouštějí do přetváření tradičního sortimentu a produkují hybridy jak nápadité, tak bohaté na kalorie. Cronut, kříženec croissantu s donutem, který nadchnul New York, kde ho letos v květnu vymyslil francouzský pekař Dominique Ansel, překročil Atlantik, aby uchvátil Londýn a podmanil si jej.

„Viděla jsem, jak se lidé na Twitteru ptají, kde se dá v Londýně koupit cronut, a tak jsem ho začala vyrábět,“ říká Jennifer Rinkoffová. Ta si činí nároky na to, že byla první, kdo tak populární cronut do Británie importoval.

V její rodinné pekárně ve východním Londýně, kde se již čtyři generace peče vynikající chléb, pracovala tři dny na tom, aby dosáhla nejlepšího receptu. Stejně tak dlouho jí trvalo, než přesvědčila otce.

Trpělivost přináší „crodough“

„Zpočátku se cronut příliš neprodával, ale vytrvala jsem a pokračovala. Chtěla jsem vytvořit novou tendenci,“ prohlašuje Rinkoffová, kterou cituje agentura AFP. Příště se chce pustit do výroby cupcakes, typicky anglických malých dortíčků vybarvených jako panenka Barbie.

Její výtvor se nazývá crodough, poněvadž název cronut je již patentován. Tvoří jej lístkové těsto plněné krémem a zdobené jahodovou zavařeninou nebo karamelem. Dnes jich prodává asi dvě stovky denně. Devatenáctiletá studentka Abi stojí spořádaně ve frontě, aby si jeden koupila. A jaký je? „Úžasný, co si víc můžu přát?“ říká.

Kříženec croissantu a donutu - cronut

V Londýně, který stále baží po novátorské a excentrické kuchyni, se nové produkty dostaly dokonce i na jídelníčky luxusních restaurací v City. Ve 40. patře Heron Tower učinil nejvýše situovaný britský restaurant Duck and Waffle z dosantu hvězdu svého nedělního brunche.

Smažený pocukrovaný croissant plněný krémem chantilly, s citronem a zdobený čokoládovými hoblinkami, je dílem Daniela Dohertyho. „Vyrábíme je v omezeném počtu, a kdo přijde první, je jako první obsloužen. O našem dosantu se dočtete na Twitteru i Facebooku a lidé tak mají pocit, že patří k zasvěcencům, že jsou součástí určitého společenství. Vzniká efekt sněhové koule a náš dosant je stále populárnější,“ prohlašuje mistr cukrář.

Zdravý jako skok ze skály

Čajovna Bea's of Bloomsbury nacházející se za katedrálou svatého Pavla vytvořila další hybrid, townie, spojující v sobě americký čokoládový koláč brownie s dortem. Ale především tu mají duffin, muffín a donut zároveň, který je pýchou podniku.

Duffin je zdravý jako skok ze skály, ale jeho milovníci na něj nedají dopustit

„Jsou nadšenci do duffinů, kteří si každé ráno přicházejí pro svou denní dávku,“ raduje se manažer podniku Courtney King, pyšný na svůj výtvor plněný zavařeninou, ponořovaný do másla a obalovaný cukrem, zkrátka pro dietology úplnou noční můru.

I zde se průmysl zmocnil příležitosti a následoval pekaře a cukráře. Duffiny nalezneme u mezinárodního výrobce kávy a největšího obchodního řetězce kaváren na světě Starbucks.