Praha loni poprvé po 21 letech zažila pokles automobilové dopravy

Praha, doprava

Praha, doprava Zdroj: profimedia.cz

Objem automobilové dopravy v Praze se loni poprvé za 21 let snížil. Technická správa komunikací (TSK) v měření dopravních výkonů, které na pražských komunikacích provádí od konce 70. let minulého století, zaznamenala pokles o 1,2 procenta. Celkové výkony loni klesly zhruba z 22,2 milionu kilometru na 21,93 milionu kilometru. Náměstek ředitele TSK Ladislav Pivec předpokládá, že trend mírného poklesu, který podporuje cena pohonných hmot a omezování dopravy v centru, bude pokračovat.

Téměř o tři procenta klesla nákladní doprava, osobní o procento. „Dopravní výkony od roku 1990 strmě rostly. Byť je to (pokles o) jedno procento, je to zajímavý jev,“ řekl Pivec. „Předpokládáme, že letos nedojde ke zvýšení objemu dopravy. Předpokládáme zachování současného stavu,“ dodal.

Cestující se ale podle Pivce nepřesouvají do MHD. „Počet lidí v MHD se nezvedl. Snížila se celková mobilita, lidé méně cestují,“ upozornil. Podle informací E15 loni počet lidí, kteří MHD využívají, klesl. Praha přišla o 100 milionů cestujících, polovina úbytku připadá na metro. Počet pasažérů v pražské MHD loni činil 1,123 miliardy.