Praha s písní na rtech

Piáno

Piáno

Kavárník Ondřej Kobza by rád viděl pražské ulice trochu veselejší. Rozhodl se tedy po Praze rozmístit piana, na která si každý může zahrát.

Lidé si zatím mohou zahrát na náměstí Míru, na Hlavním a Masarykově nádraží, piano se objeví také u zahrádek na Letné nebo u Filozofické fakulty. Delší čas už stojí piana například i na Smíchovském nádraží nebo ve Františkánské zahradě. „Rád bych našel způsob, jak motivovat a inspirovat lidi k prožívání radosti, a jsem přesvědčen, že zážitek něčeho nevšedního osloví téměř každého,“ myslí si Kobza, který klavíry už dva roky během sezony umisťuje před své kavárny ve Vršovicích nebo na náplavce. Kobzův nápad už podpořila radnice Prahy 2.

V ulicích by měla piana zůstat minimálně do konce srpna, a pokud bude zájem, i déle. Další nástroje by se mohly objevit třeba v Havlíčkových sadech, jeden kus by Kobza rád umístil i do letištní haly nebo stanice metra. Pět pian podnikatel pořídil ze svého, další mu prý lidé nabízejí zdarma.

„To, že se tomu někdy něco stane, s tím počítáme,“ uvedl autor projektu na dotaz, jak zajistí bezpečnost instrumentů. Na většině míst jsou navíc kamerové systémy. Zhruba jednou za dva týdny se piana naladí. Na rozšíření pian v ulicích mohou lidé přispět i přes portál hithit.com. Dalším projektem Ondřeje Kobzy, jenž se inspiroval v zahraničí, je oživení nádvoří na Novoměstské radnici, kde vyhrál výběrové řízení na provozování kavárny. Do budoucna by si tu prý uměl představit například promítání historických filmů na zdi radnice.