Praha zřejmě vypoví smlouvu nájemci Holešovické tržnice

Praha zřejmě vypoví smlouvu firmě Delta Center, která má od hlavního města pronajatou Holešovickou tržnici. Společnost Praze dluží několik desítek milionů korun na nájemném. Ukončení smlouvy doporučil výbor pro hospodářskou politiku a informatiku zastupitelstva hlavního města. Návrh nyní posoudí rada. Vypovězení smlouvy výboru navrhl magistrátní odbor správy majetku, který si nechal zpracovat posouzení ohledně možného ukončení smluvního vztahu a také audit. „Nemůžeme problém dál odsouvat. Prodlužování tohoto stavu je agónií, která poškozuje hlavní město Prahu,“ řekl na jednání předseda výboru Milan Richter (ODS).

Nájemní smlouva se společností Delta Center, dříve Delta Climatizer, byla uzavřena na konci roku 1994 a platí do konce března 2045. Součástí této smlouvy je ustanovení, podle kterého nájemce hradí opravy nad rámec běžné údržby. Náklady si pak může odpočítat z nájemného. Roční výše nájemného činila nejprve 65 milionů korun, od roku 2006 se zvedla na 109 milionů korun. Delta Center dříve uvedla, že mimo běžné opravy už proinvestovala 808 milionů korun bez DPH.

Nájemce tržnice v březnu představil Praze plán na obnovu areálu. Vzniknout měla promenáda, ulice s restauracemi, dětské koutky a hřiště. Tržnice, která je památkou, se měla otevřít ze všech stran, měly se zde konat kulturní a společenské akce. Kvůli přestavbě zvažovala Praha i změnu nájemní smlouvy. Obnovu areálu tržnice sliboval současný nájemce už před několika lety, dosud ale nebyla realizována.