Pravěký šaman láká na moravské unikáty

Největší poklady Moravy mohou obdivovat Pražané v Nové budově Národního muzea.

Několik let vybírali moravští muzejníci to nejlepší, nejkrásnější a nejvzácnější z expozic a depozitářů moravských expozic.

Jejich výběr, třeba jedinečnou sbírku venuší, kralickou Bibli nebo bleskosvod Prokopa Diviše teď mohou obdivovat návštěvníci nové budovy Národního muzea.

„Celkem jsme vybrali 2 337 předmětů. Nemusíte objet celou Moravu, abyste viděli ty nejzajímavější muzejní exponáty. Zde je najdete na jednom místě,“ potvrzuje ředitel Moravského zemského muzea Martin Reissner.

Nejstarší loutka

Symbolem výstavy je tajemná soška šamana, jejíž stáří se odhadují odborníci na 25 tisíc let. Pochází ze stejného období jako Věstonická venuše. Soška byla nalezena v roce 1891 v Brně při kopání kanalizace. Pravděpodobně se jedná o nejstarší známou figurku složenou z více částí – loutku.

Dalšími zajímavými exponáty, které se na výstavě objeví, jsou například nástroje a unikátní soubor venuší z doby kamenné, zbroj a stylizovaná plastika koně z doby bronzové, šperky a zbraně z doby římské.

„Pro návštěvníky budou jistě velice zajímavé originální literky a další typografický materiál z tajné tiskárny Jednoty bratrské, o které jsme se všichni učili ve škole,“ upozorňuje Reissner

Střídání krajů

Návštěvníci uvidí každý měsíc i nové exponáty. Na výstavě se postupně vystřídají nejzajímavější sbírkové předměty ze všech moravských krajů. Jako první se od 20. září do 15. listopadu představí Jihomoravský kraj.

Většina návštěvníků bude mít poprvé možnost vidět archeologické nálezy dokumentující pobyt Římanů na území jižní Moravy, knížecí korunu rodu Salmů, meč moravského hejtmana, bleskosvod Prokopa Diviše, insignie Masarykovy univerzity či jezdeckou uniformu T. G. Masaryka.

Připravena je také interaktivní herna. Děti i dospělí si mají možnost vyzkoušet, jak fungovala pravěká zrnotěrka nebo sekeromlat.

Mohou si navléci středověkou mnišskou kutnu, oděv kata, popřípadě prsní pancíř. Na silné povahy čeká dokonce klec pro odsouzence.