Pražská Sparta bude hrát v Lyonu na unikátním stadionu

Fotbalový stadion Le Gerlaine Olympique Lyon při rekonstrukci trávníku v červenci 2012

Fotbalový stadion Le Gerlaine Olympique Lyon při rekonstrukci trávníku v červenci 2012 Zdroj: try

Fotbalový stadion Olympique Lyon průčelí
Fotbalový stadion Olympique Lyon
Fotbalový stánek Olympique Lyon při píchodui zvečí
Fotbalový stadion Olympique Lyon při rekonstrukci v červenci 2012
Fotbalový stadion Olympique Lyon fan-shop
6
Fotogalerie
Fotbalová Sparta Praha dnes nastoupí na horké francouzské půdě slavného Olympique Lyon, který se například před třemi lety dostal do semifinále Ligy mistrů. O co slavnější je klub, o to rozporuplnější je jeho stadion. „Stařenka, vybaví se každému, kdo ho navštíví poprvé. E15.cz to v červenci napadlo také. Zvlášť, když právě probíhala rekonstrukce trávníku. Jak ale ukazuje naše fotogalerie, stánek své kouzlo má.

Pokud si pak dodatečně poslechneme a analyzujeme fakta z reportáže ČRo1 – Radiožurnálu před nadcházejícím zápasem, odsoudit stadion nebude tak jednoduché.

Stadion Le Gerlaine už toho pamatuje opravdu hodně. Problém je, že oblouky, které vidíte nad tribunou, jsou historickou památkou. Stadion proto není možné přestavět, a proto už po léta existují plány na výstavbu nového na východě města pro 60 tisíc lidí.

Sám prezident klubu Jean Michele Olaz sní o tom, aby se v Lyonu právě na tomto novém stadionu hrál zahajovací zápas mistrovství Evropy 2016, ale dosud nebyl položen základní kámen. Jakoby klub kopíroval osud automobilek, zejména Peugeot - Citroën, kde se hromadně propouští.

Chová se totiž jako samostatně fungující firma. Pokud je podnik nucen propouštět, tak i tady se ve stejném duchu museli zbavit atraktivních hráčů, kteří svými platy výrazně zatěžovali rozpočet.

Finanční potíže otevřeně připouští jeden z nejmocnějších mužů celého klubu, bývalý vynikající fotbalista Bernard Lacomp: „Přišli jsme o hodně dobrých hráčů. Nedá se to srovnat s érou, nesázíme především na mladé.“ Potvrzuje, že současný rozpočet klubu 120 milionů eur je o 30 milionů nižší v porovnání s rokem předchozím.

Jen pro srovnání, rozpočet pražské Sparty je kolem 12 milionů eur, tedy přibližně desetinový. O velikosti a slávě klubu vždy vypovídá úroveň a počet fan-shopů. Lyon má tři, na letišti, v centru města a v blízkosti stadionu. Ten je největší. Jeho plocha je více než 300 metrů čtverečních a jak se E15.cz přesvědčilo, koupit se tam dá pro fanouška úplně všechno.

Přestože lyonský klub najel v důsledku krize na úsporný režim, pořád má za sebou jedno z nejpůvabnějších a nejbohatších francouzských měst, v němž sídlí řada finančně silných institucí, včetně banky Crédit, Lyonnais. Takže do budoucna možná nebude až tak zle.