Pražské restaurace Alcron a La Degustation obhájily michelinskou hvězdu

Roman Paulus, šéfkuchař "michelinské" restaurace Alcron v pražském hotelu Radisson

Roman Paulus, šéfkuchař "michelinské" restaurace Alcron v pražském hotelu Radisson Zdroj: CTK

Michelinskou hvězdu obhájily pražské restaurace Alcron a La Degustation Boheme Burgeoise. Naopak o ocenění kvalitní restaurace s jídlem za rozumnou cenu (Bib Gourmand) přišla restaurace La Terroir. Divinis, Aureole, Sasazu, Aromi a Sansho, které toto ocenění získaly vloni, si jej podržely i v letošním průvodci.

Nová ocenění inspektoři udělili například v sousedním Rakousku, kde svou první hvězdu získaly čtyři vídeňské restaurace, mezi nimiž je i jedna vegetariánská. Tři nové hvězdy inspektoři udělili v Kodani, novou hvězdičku získalo i Maďarsko prostřednictvím restaurace Borkonyha Winekitchen.

„Jsme svědky toho, jak se v praxi začínají uplatňovat nové moderní techniky vaření, ale také jsme zaznamenali rostoucí pocit hrdosti a vášně při používání tradičních metod,“ uvedla k výsledkům letošního hodnocení šéfredaktorka průvodce Rebecca Burr. V prodeji by nové vydání mělo být od čtvrtka 13. března.

Letošní 33 vydání průvodce Michelin Main Cities of Europe zahrnuje výběr 44 měst ve 20 evropských zemích; 349 restaurací je v něm oceněno jednou hvězdou, dvě hvězdy obdrželo 81 restaurací a nejvyšší tříhvězdičkové ocenění získalo 15 restaurací v rámci Evropy. Dalších 279 podniků se dále může chlubit oceněním Bib Gourmand.

Jurij Kolesnik: Michelinští komisaři Prahu podceňují