Pražský orloj byl po rekonstrukci opět spuštěn

Orloj

Orloj Zdroj: mhmp

Orloj
Orloj
Oprava Staroměstského orloje
4
Fotogalerie

Po více jak osmi měsících rekonstrukce, úderem 18. hodiny ve sváteční 28. září, symbolicky ožil pražský orloj. Věž Staroměstské radnice se představila přihlížejícím Pražanům a návštěvníkům metropole ve staro-nové podobě. Kompletní rekonstrukce za více než 60 milionů korun ji přiblížila co nejvěrněji historické podobě, kterou měla před poničením požárem na konci druhé světové války.

Téměř po roce oprav byl 28. září uveden do provozu Staroměstský orloj. Po dlouhé rekonstrukci se dočkal hned několika změn. Apoštolové dostali od restaurátorů novou povrchovou úpravu a nově také oznamují začátek nové hodiny z nových vitrážových okének. Změny dostála také mapa světa zobrazená na orloji a restaurované byly i další sochy.

Ve Staroměstské radnici zároveň začala výstava, která dokumentuje celou rekonstrukci věže radnice. Nahlédnout prostřednictvím fotografií a historických artefaktů do nejdůležitějších a nejzajímavějších okamžiků rekonstrukce lze na výstavě ZNOVUZROZENÍ věže až do 28. října. Ta je instalována v Galerii Praesidium ve 2. patře a vstup je po celý měsíc zdarma. Otevřeno je denně od 9.00 do 22.00 hodin; v pondělí od 11.00 do 22.00 hodin.

Fotografie znázorňují, co se dělo uvnitř věže i venku na lešení. Orloj se kvůli opravám zastavil letos 8. ledna, kompletně demontován byl poprvé od poválečných let. Po několika měsících náročných prací odborníci zjistili zvláštní anomálii v hmotnosti sochy svatého Tomáše. Ihned tak začali pátrat, proč tomu tak je, a dokonce došlo i na rentgenové snímky.

Uvnitř sochy pak nalezli kovové pouzdro se zajímavým vzkazem minulé generace. Obsahovalo zprávu od Vojtěcha Suchardy, který byl po 2. světové válce pověřen vytvořením nových dřevěných plastik apoštolů i dalších figur na orloji. Ve zprávě popisuje své plány s orlojem. I přesto, že se mu však nepovedlo své plány prosadit, obdivuje dále v textu krásu pražského orloje a jeho historickou hodnotu.

Spuštěním orloje také začaly oslavy 100. výročí vzniku Československa. Ty budou trvat až do 28. října. Výročí připomínají výstavy, koncerty, divadelní představení či happeningy. Vyvrcholí poslední říjnový víkend vojenskou přehlídkou či otevřením opraveného Národního muzea.