Premiéra v soutěži, poloviční úspěch

Basketbalisté Karviné odehráli první zápasy ve druhé lize.

Loni postoupili basketbalisté Karviné do druhé ligy. A teď nastal čas, kdy musí potvrdit, že do soutěže patří. Za sebou mají první dva zápasy, oba na vlastní palubovce. V sobotu si poradili s Mohelnicí, kterou porazili 79:53. O den později prohráli o bod se Šumperkem 77:78. „V prvním utkání jsem hráli dobře v obraně a v závěru jsem si mohl dovolit i šetřit hráče základní sestavy. Proti Šumperku jsme taky sehráli dobré utkání, ale hosté nás porazili zkušeností a v závěru jim pomohlo i štěstí,“ řekl k premiéře v soutěži trenér Roman Hamrus.
Karvinští se na novou sezonu připravovali od 10. srpna a sehráli deset utkání, ve kterých pětkrát zvítězili. „Příležitost dostali i hráči, kteří budou nastupovat za dvacítku. Do utkání si můžu vybírat až z dvaadvaceti kluků. Ale věkový průměr je okolo devatenácti let,“ sdělil Hamrus. Sokolu před sezonou odešli pouze hráči, kteří v loňské sezoně v Hamrusově týmu hostovali. „Naopak na přestup k nám přišli dva noví kluci. Z Frýdku-Místku Michal Peter, který měří 203 centimetrů a určitě nám pomůže pod oběma koši. A druhý hráč, kterého jsme získali, je Miloš Bisaha ze Zlína. Bisaha tady bude studovat, takže domluva s ním byla snadná,“ oznámil Hamrus.
A jak by si nováček chtěl v soutěži vést? „Nemůžeme si moc vyskakovat. Záchrana je priorita. Vím, že budeme nastupovat proti týmům, které budou mít ve svých kádrech i hráče se zkušenostmi z Mattoni NBL. Uvidíme, jak se s tím kluci porvou,“ řekl Hamrus. Celý basketbal v letošní sezoně prochází změnami. Jednou takovou podstatnou změnou je i to, že tříbodová hranice se posunula o půl metru dozadu. „Už dva měsíce dopředu, jsme měli hřiště přelajnované a mohli jsme se v klidu připravovat. Ale v pohárovém zápase proti BC Nový Jičín, který jsme vyhráli 81:73, jsem zaznamenal menší úspěšnost trojek, než jsme byli zvyklí,“ hodnotil Hamrus.