Přepadení? Ne, Čechy nejvíc děsí krádež peněz z bankomatu

Alpha Bank

Alpha Bank

Zdaleka nejvíce Čechů děsí možnost, že by došlo ke zneužití jejich platební karty a krádeži peněz z jejich účtu.

Účastníci průzkumu měli za úkol vybrat dvě největší hrozby. Krádeže peněz z bankomatu se obává 43 procent uživatelů internetu v Česku. Průzkum zabývající se nejen počítačovou bezpečností zveřejnila společnost AVG.

Opatrnost je na místě. V naší republice se ročně řeší skoro deset tisíc případů zneužití platebních karet. A dalších několik tisíc podobných zneužití zůstává neodhaleno.

Jenže ani odhalení a hlášení na policii poškozenému není moc platné. Podle serveru bankovnipoplatky.com zaregistrovala Policie ČR v roce 2010 osm tisíc případů s celkovou škodou přesahující 300 milionů korun. Z této částky se českým policistům podařilo dohledat obnos ve směšné výši 16 tisíc korun.

O něco méně nás děsí vykradení bytu, toho se obává necelá třetina (29 procent) z nás. Zhruba stejné množství lidí (28 procent) děsí představa přepadnutí na ulici. Zhruba čtvrtina lidí (26 procent) se pak obává možnosti krádeže osobních údajů na internetu a taktéž zcizení jejich hesel do internetového bankovnictví, mailu a sociálních sítí.

Ve virtuálním prostoru ovšem příliš opatrní nejsme. Ačkoli má většina českých uživatelů (88 procent) na svém notebooku nebo stolním počítači nainstalovaný bezpečnostní software, jen necelá polovina (42 procent) uživatelů ho pravidelně aktualizuje. Ještě horší je situace na mobilních zařízeních. Své tablety a smartphony si antivirovým programem a pravidelnými aktualizacemi chrání jen necelá čtvrtina (23 procent) uživatelů.