Prestižní Salón vín ČR ocenil vína z Habánských sklepů

Habánské sklepy Sauvignon 2011 jakostní odrůdové víno a Habánské sklepy Zweigeltrebe 2009 pozdní sběr.

Habánské sklepy Sauvignon 2011 jakostní odrůdové víno a Habánské sklepy Zweigeltrebe 2009 pozdní sběr. Zdroj: Habanske sklepy

Vína z Habánských sklepů potvrdila, že patří mezi nejkvalitnější vína v České republice. Dokazuje to jejich šestinásobné zastoupení v prestižní přehlídce Salón vín ČR. Ten každoročně prezentuje 100 nejlepších vín z Moravy a Čech.

Habánské sklepy byly postaveny ve Velkých Bílovicích tzv. Habány roku 1614, v dobách největšího rozmachu vinařství na Moravě.

Habáni byli skupina reformních novokřtěnců, mírumilovných a pokrokově smýšlejících lidí, kteří si na Moravě získali respekt jako zruční řemeslníci a vynikající vinaři. Zakládali vinice, budovali sklepy a zavedli na tehdejší dobu pokrokové způsoby ošetřování vinic. Jako výborní stavitelé postavili mnoho vinných sklepů.

Habáni prosluli jako zruční řemeslníci a zemědělci a proto o ně měla vrchnost zájem. Na jižní Moravu se tak dostali koncem 16. století ze Švýcarska na pozvání Linharta z Lichtenštejna. Sami se nazývali „Huterovi bratři“ podle svého představeného Jakoba Huttera, ale na Moravě byli nejčastěji nazýváni „Habáni“ (zkomolenina německého Haus haben – mít dům)

Habáni byli vynikající vinařští odborníci. O tom svědčí i to, že je vrchnost najímala na zakládání nových vinic a nechali je pěstovat až do uvedení do plodnosti. Mnohé vinice také vlastnili. Každý člen komunity měl své zaměstnání a ve vinařství to vyli kopáči vína, sklepníci, ale také vinopalníci.

Původní Habánský sklep postavený roku 1614Původní Habánský sklep postavený roku 1614|Habanske sklepy

.

Čas pokročil o čtyři staletí a Habáni z Velkých Bílovic již dávno odešli. To podstatné z jejich doby však v Habánských sklepích přetrvalo: houževnatost a pracovitost zdejších vinařů, úcta k půdě a révě i pečlivý dohled na každou fázi výroby vína. Díky tomuto dědictví vznikají i dnes v Habánských sklepích unikátní vína s neopakovatelným charakterem – vína, která mají duši. Stejně jako před čtyřmi staletími. Oceněná vína, kterými jsou například Habánské sklepy Zweigeltrebe 2009 pozdní sběr nebo Habánské sklepy Veltlínské zelené 2010 pozdní sběr, si můžete zakoupit na e-shopu www.osobnivinoteka.cz

Ing. Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepyIng. Josef Svoboda, ředitel vinařství Habánské sklepy|Habanske sklepyKaplička ve Velkých BílovicíchKaplička ve Velkých Bílovicích|Habanske sklepy