Přetahovanou o doménu .eco vyhráli ekologové

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Ministerio TIC Colombia, Flickr.com (CC BY 2.0)

Skupina více než 50 ekologických organizací včetně Světového fondu na ochranu přírody získala práva na přidělování internetové domény .eco. Asociace Icann, která má správu domén na starosti, jí dala přednost před dalšími třemi uchazeči.

Ekologové v čele s kanadskou organizací Big Room o doménu usilovali kvůli obavám, že by mohla být využita ke komerčním účelům. Spoluzakladatel Big Room Jacom Malthouse rozhodnutí Icann označil za vítězství nad „greenwashingem“, tedy zneužitím ekologie za účelem propagace sebe sama.

„Znamená to, že ekologické skupiny budou vždy mít pod kontrolou jména domén s koncovkou .eco,“ prohlásil Malthouse. „Když lidé uvidí doménu .eco, budou si moci být jisti, že jde o něco smysluplného,“ dodal.

Ekologové v boji o doménu porazili dvě skupiny tvořené společnostmi zaměřenými na obchod s doménami a společnost Planet Dot Eco, která také argumentovala svým ekologickým zaměřením. Pokud by žádost ekologických organizací u Icann neuspěla, zamířila by doména .eco do aukce. Dá se ovšem očekávat, že soupeři se odvolají.

Spory nekončí

I pokud ale Icann své rozhodnutí potvrdí, spory kolem domény zřejmě jen tak neskonči. Ekologové se totiž nyní musí dohodnout, na základě jakých kritérií budou doménu .eco přidělovat. Panují totiž spory, zda si ekologický status zaslouží i organizace hájící jadernou energetiku, geneticky modifikované plodiny či genetické inženýrství.

Internetová komunita vnímá rozhodnutí Icann ohledně domény .eco jako neobvyklé. Většina dalších dosud podaných žádostí o vynětí určité domény z aukcí totiž neuspěla. Regulátor například nedávno odmítl návrh gay komunity na přidělení práv na doménu .gay s odůvodněním, že skupina, která o doménu žádala, není „dostatečně gay“, uvedl server Domain Incite.