Přežili útok psa. Jizvy zůstaly

Před dvěma lety napadl staršího muže německý ovčák. Před několika týdny zase jedenáctiletého chlapce pokousal rotvajler. Oba si ponesou následky.

Jedenáctiletý chlapec z Palkovic zažil brutální útok rotvajlera před domem svých sousedů. Skončil v nemocnici s překouslými kostmi na obou rukou. Podobně dopadl o rok dříve Petr Krupa. Cestou na kole se mu ve Staré Vsi do nohy zakousl americký pitbull. Na noze mu zůstaly dvě velké jizvy a na útok nemůže stále zapomenout. Nedávné napadení znovu rozpoutalo vášnivé debaty o tom, kdo za útok psa vlastně může.
„Za útoky psů mohou jednoznačně jejich majitelé. Většinou psa zkazí špatnou výchovou už v mládí a převýchova je pak´hodně složitá,“ tvrdí rezolutně frýdecko-místecký veterinář Petr Šlachta.

Majitelka z místa ujel

Třiasedmdesátiletý Petr Krupa z Ostravy na osudné setkání s americkým pitbullem nerad vzpomíná. Není divu. Na noze mu po něm zůstaly patnácticentimetrové jizvy. Když loni v březnu projížděl ve Staré
Vsi kolem hřbitova, pes na něj zaútočil. „Viděl jsem ho, jak pobíhá asi třicet metrů za mnou. A najednou se mi zakousl do nohy,“ popisuje Krupa. Pomoc ale hledal marně. „Nikde nikdo nebyl. Najednou přiběhla asi pětadvacetiletá majitelka psa. Odtrhla ho, nasedla do auta a odjela. Já jsem
tam zůstal ležet a jen jsem volal o pomoc,“ vzpomíná smutně muž, který si nakonec přivolal mobilem záchranáře sám. Policie majitelku psa dopadla do šesti dnů. Pokousaný muž si zapamatoval číslo jejího
vozu. „U soudu dostala dvě stě hodin obecně prospěšných prací. To je fakt výsměch. Já mám na noze dvě jizvy a nedostal jsem vůbec nic, protože jsem nebyl pojištěný,“ stěžuje si Krupa.
Na psy ale přes své zranění nedá dopustit. „Není to vina toho psa. Je to vina té ženské. Sám mám retrívra a je strašně hodný,“ svěřuje se Krupa.

cvičit, cvičit

Muž tvrdí, že to je tím, že se mu pravidelně věnuje na cvičišti. S tím souhlasí i cvičitelka ze Staré Vsi nad Ondřejnicí Renáta Guziková. „Přišla ke mně rodina, kterou její vlastní pes několikrát pokousal. Začala
na cvičiště chodit pravidelně a pes se opravdu polepšil. Ale z útočníka už nikdo úplného andílka neudělá,“ zdůrazňuje Guziková. Veterináři tvrdí, že útoků psů neubývá. Například Anna Tylečková z Palkovic jich registruje až dvacet ročně. Podle ní se ale útoky netýkají jen velkých ras. „Kdysi vláda chtěla zrušit bojová plemena. My jsme měli vybrat, které útočí nejčastěji. A víte, co jsme zjistili? Každý čtvrtý útočník byl kokršpaněl. Žádný pitbull,“ potvrzuje veterinář Šlachta.
Psycholožka Ludmila Mrkvicová zdůrazňuje, že ať se napadení týká větších nebo menších psů, největší následky taková situace zanechá v dětech. „Prvními příznaky jsou flashbacky, kdy se napadenému zážitek vrací i ve dne. Léčba takového zážitku může trvat celý život,“ upozorňuje Mrkvicová.