Příbuzné léčí jinde? Tak vás nebereme

Praktickým lékařům v Táboře hrozí krize. Za pár let už možná nebude mít kdo ordinovat. Nové pacienty ordinace téměř nepřibírají.

Ten výhled není vůbec povzbudivý. Průměrný věk praktických lékařů se stále zvyšuje. Podle některých odhadů je jich starších šedesáti let už polovina. Zavedenou praxi tu má něco málo přes patnáct ordinací. Už léta.

A noví doktoři nepřicházejí.
Taková je realita praktických lékařů v Táboře. Začala doba, kdy najít doktora není nic lehkého. Zvlášť pro některé. Ani jinde v kraji to ale není lepší.

Lékaři mají nárok na penzi, přesto pracují

Lucie Hladová studuje v Táboře střední zemědělskou školu. Přes týden bydlí na internátě, rodiče má v Praze. Už teď se ale zajímala o to, který z praktických lékařů pro dospělé by ji mohl zaregistrovat mezi své pacienty.

Odpověď byla ve většině případů stejná. „Přednostně bereme rodinné příslušníky,“ dozvěděla se Lucie.
Pokud by ale měla akutní problémy, ošetří ji prý ve všech ordinacích. Do registru by se dostala ale jen náhodou.

To potvrzuje i praktická lékařka Jana Šmejkalová. „Přibíráme nové pacienty jen z rodin, jejíž členové už jsou u nás zapsaní,“ poznamenala Šmejkalová.

Sama obstarává dva a půl tisíce vlastních registrovaných pacientů. Kapacitu má plnou. Jako praktický lékař pro dospělé pracuje už pětadvacet let, soukromou ordinaci otevírala v Táboře v roce 1998.
Hodně lékařů ve městě už má podle ní nárok na penzi, přesto pracují dál.

„Už v blízké budoucnosti, třeba za pět let, by tohle mohl být opravdu problém. Po nás je totiž mezi lékaři okno,“ vysvětluje Šmejkalová.

Ve kterých ordinacích je možné se zaregistrovat, uvádí webové stránky Sdružení praktických lékařů. Jako volné lékařky v nejbližším okolí jsou tu Hana Šedivá s ordinací v Malšicích a Jitka Pekarovičová v Sezimově Ústí II.

Jak to ale dopadne s doktory do budoucna? „Nabízí se to, že ordinace začnou skupovat řetězce. Sama jsem měla možnost svou praxi takto prodat, ale neudělala jsem to. Člověk pak není svým pánem,“ říká Šmejkalová.

Praktici mohou ve svých ordinacích zaškolovat čerstvé absolventy medicíny teprve druhým rokem. Přesto se zájemců v Táboře a blízkém okolí zatím moc nehlásí.

„Mladí jdou spíš za odborností. Práce praktického lékaře je do určité míry podceňovaná,“ dodává Šmejkalová.

Tento trend dokládají také statistiky České lékařské komory. Absolventů oboru všeobecné lékařství podle nich stále ubývá.