Příchod konzole Xbox One provázelo nadšení a rozsáhlé oslavy

Premiéru herní konzole Xbox One provázel v New Yorku průvod římských legionářů

Premiéru herní konzole Xbox One provázel v New Yorku průvod římských legionářů Zdroj: CTK/AP

Davové šílenství a obří fronty, tak vypadala premiéra nové herní konzole. Vstup nové generace konzole Xbox americké společnosti Microsoft na trh navíc provázely oslavy a průvody v různých částech světa. Konzole s názvem Xbox One je již dostupná ve Spojených státech a dalších 12 zemích.

V New Yorku například v rámci oslav pochodovali římští legionáři odkazující na jeden z herních titulů vytvořených exkluzivně pro Xbox One. Slavilo se také v řadě dalších měst, například v Londýně a Berlíně. Před obchody se tvořily dlouhé fronty zájemců o koupi nové konzole.

Xbox One soupeří o zákazníky s konzolí PlayStation 4, kterou před týdnem uvedl na trh v Severní Americe japonský konkurent Sony. Ten již oznámil, že během prvních 24 hodin prodal milion konzolí PlayStation 4.

Zábavní centrum hudby, her, aplikací a televize

Microsoft stanovil cenu Xbox One ve Spojených státech na 499 dolarů (zhruba 10 tisíc korun). Xbox One je tak o sto dolarů dražší než konkurenční PlayStation 4. Obě zařízení nabízejí vyšší výkon a lepší grafiku než jejich předchůdci. Analytik Brian Crecente ze společnosti Polygon podle serveru BBC upozorňuje, že PlayStation 4 se soustředí především na samotné hry, zatímco Xbox One chce být zábavním centrem umožňujícím snadné přepínání mezi hrami, televizními pořady, hudbou a aplikacemi.

„Pokud nás historie něčemu naučila, tak tomu, že ti nejzkušenější hráči dávají obecně přednost Sony,“ řekl analytik Brian Blau z výzkumné společnosti Gartner. „Právě teď ale nevidím nic, co by umožnilo říct, že má jedna konzole oproti té druhé nějakou výhodu,“ dodal.