Přístrojům od Applu hrozí útoky, uživatelé mohou přijít o data

Lidé čekají v Mnichově na nákup nového iPhonu 6

Lidé čekají v Mnichově na nákup nového iPhonu 6 Zdroj: ctk/AP

V operačním systému iOS, kterým společnost Apple osazuje telefony iPhone a tablety iPad, je skryta závada. Ta většinu těchto přístrojů vystavuje riziku kybernetického útoku zvenčí. Informovala o tom společnost pro počítačovou bezpečnost FireEye.

Výzkumníci firmy zjistili, že do přístrojů společnosti Apple se může dostat nástroj možného útoku po stažení falešné aplikace, která má stejné identifikační znaky jako aplikace Applu. Falešný program následně nahradí originální aplikace v přístroji jako emailový klient či internetové bankovnictví. FireEye proto hovoří o „maskovaném útoku“. Útočník může prostřednictvím aplikace získat hesla uživatele a další citlivá data.

FireEye uvedla, že firmu Apple na tuto závadu upozornila již v červenci. Apple prý reagoval ujištěním, že závadu odstraní. Nyní zprávu nechtěl komentovat.

Firma uživatelům radí, aby neinstalovali programy odjinud než z oficiálního obchodu Applu. Neměli by také v internetovém prohlížeči potvrzovat výzvy neznámých stránek s žádostí o povolení instalace.

Apple je přední světovou technologickou společností. Její populární přístroje iPhone a iPad jí zajistily pozici nejhodnotnější veřejně obchodované společnosti světa.