Procházka „zahradou Evropy“

Madeira

Madeira Zdroj: Shutterstock

Ostrov věčného jara, zahrada Evropy či ostrov květů a vůní – právě těmito přívlastky se může honosit odlehlý portugalský ostrov Madeira.

Pokud patříte k těm, kdo nemají podzim a zimu příliš v lásce, bude pro vás permanentně rozkvetlá Madeira doslova balzámem na duši. Ostrov Madeira, největší ostrov stejnojmenného portugalského souostroví, se rozprostírá v Atlantickém oceánu necelých tisíc kilometrů od Lisabonu.

Let z Prahy do madeirského hlavního města Funchalu trvá cca 5 hodin a již samotné přistání na dráze, která musela být díky hornatému terénu z části prodloužena až nad moře a postavena na mohutné sloupy, bude pro vás prvním netradičním zážitkem.

Zapomeňte na pláže

Dříve, než se rozhodnete na Madeiru vyrazit, měli byste vědět jednu zásadní věc, která mnohé neinformované turisty stále ještě dokáže nepříjemně překvapit – nejsou zde žádné pláže. Takřka celý ostrov je hornatý a prošpikovaný turistickými stezkami, což z něj dělá ráj pro milovníky pěší turistiky a zároveň noční můru pro plážové povaleče. Abychom však byli přesní, tak jedna malá pláž se na ostrově přeci jen nachází. Jmenuje se Prainha a nalézá se na východním výběžku ostrova. Během letní sezóny bývá však zcela přeplněna místními usedlíky.

Typické pobřeží Madeiry bez přístupu do mořeTypické pobřeží Madeiry bez přístupu do moře | Shutterstock

Ten, kdo by rád Madeiru navštívil, ale přesto se nechce vzdát lenošení na zlatavých písčitých plážích, má jen jedinou možnost – navštívit nepříliš vzdálený ostrůvek Porto Santo, ke kterému byla v tomto ohledu příroda mnohem štědřejší. Na ostrůvek je možné se dostat pravidelným lodním spojením z hlavního města Funchal.

Unikátní „levadas“

Ostrov vznikl před několika miliony let vulkanickou činností, což se podepsalo nejen na jeho geologickém rázu, ale také na jeho úrodnosti. Nejvyšší vrchol ostrova se tyčí do výšky 1862 m (Pico Ruivo) a je součástí horského hřbetu, táhnoucího se středem ostrova. Právě tomuto pohoří uprostřed ostrova, které zachytává přicházející mraky, ze kterých se následně sráží vlhkost, vděčí Madeira za hojnost vláhy potřebné pro růst vegetace a pěstování plodin.

Procházky při levádách jsou mezi turisty velmi oblíbenéProcházky při levádách jsou mezi turisty velmi oblíbené | Shutterstock

Z téhož samého důvodu byl v minulosti vytvořen systém zavlažovacích kanálů, tzv. levád, které z na srážky bohatého severu odvádějí vodu na mnohem sušší jih. Levády jsou funkční dodnes, avšak jejich hlavní účel se poněkud změnil. Cestičky podél levád určené k jejich údržbě se proměnily na široce rozvětvenou síť turistických tras, který nesmí žádný návštěvník ostrova vynechat. Procházky podél levád vás provedou těmi nejkrásnějšími přírodními scenériemi ostrova, které pro svoji výjimečnost tvoří součást světového přírodního dědictví UNESCO.

Rozkvetlá zahrada uprostřed Atlantiku

Na světě je jen málo míst, která jsou tak barevná a bohatá na nejrozmanitější druhy květin. K původní ostrovní vegetaci totiž přibyla exotická květena ze všech koutů světa, které se zde náramně daří. Objevování krás ostrova vám proto bude připadat jako procházka velkou botanickou zahradou, ve které vás okouzlí přehlídka orchidejí, anturií, strelicií, bougainvilleí či rozkvetlých ibišků dovezených z Číny. Na svazích kopců kvetou modré a bílé africké fialky společně s jasně modrými hortenziemi. V zimě lze obdivovat nepřeberné množství kal, kamélií a vánočních hvězd. Výčet veškeré madeirské flóry by byl skutečné dlouhý – rostlinných druhů zde nalezneme až 700.

Malebné domečky se střechami ze slámy ve vesničce SantanaMalebné domečky se střechami ze slámy ve vesničce Santana | Shutterstock

K nejčastějším suvenýrům dovezených z ostrova patří především proslulé madeirské víno, květiny a ručně dělané výšivky.