Prodej zboží a služeb přes internet letos překročí 130 miliard

Ilustrační obrázek

Ilustrační obrázek Zdroj: Anna Vackova/E15

Prodej zboží a služeb přes internet letos v Česku meziročně vzroste minimálně o 15 procent a překročí 130 miliard korun. Vyplývá to z odhadu Asociace pro elektronickou komerci (APEK). Trh e-commerce v Evropě letos přesáhne hranici 500 miliard eur (13,5 bilionu korun), očekává asociace E-commerce Europe ve zprávě European B2C E-commerce Report.

„V roce 2015 přesáhly obraty z prodeje zboží a služeb 117 miliard korun, o což se postaralo více než šest milionů (českých) nakupujících. Také v našich podmínkách vidíme další potenciál růstu - a to jak na domácím trhu, tak při prodeji do zahraničí,“ uvedl výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

Loni utratilo přibližně 296 milionů e-zákazníků po celé Evropě v průměru 1540 eur za rok. Na tom se velkou měrou podílely tři největší on-line ekonomiky - Velké Británie, Francie a Německa. Britský on-line trh je největší v Evropě, v uplynulém roce dosáhl obratu 157,1 miliardy eur při průměrné roční útratě 3625 eur na e-zákazníka.

Nejvíc zákazníků, kteří využívají on-line nakupování, je ale v Německu - 51,6 milionu lidí. Nejrychleji loni rostl trh na Ukrajině, kde si meziročně připsal 35 procent. „V současné době nakupuje pravidelně on-line pouze 43 procent Evropanů a z nich pouze 16 procent si objedná zboží ze zahraničí. Navíc pouze 16 procent středních a malých podniků prodává po internetu, proto se domníváme, že potenciál evropské e-commerce nebyl ještě zdaleka naplněn,“ uvedla Marlene ten Ham z E-commerce Europe.