Prodejci stavebnin očekávají příští rok další pokles poptávky

Tuzemští výrobci a prodejci stavebnin většinou očekávají, že trh se stavebními materiály bude příští rok podobně jako letos dál klesat. Ubývá větších staveb, lidé se soustředí spíše jen na malé rekonstrukce. Vyplývá to z názorů podnikatelů v oblasti stavebnin. "Poptávka po stavebních materiálech na trhu je klesající, kopíruje situaci celého stavebního sektoru," řekl mluvčí společnosti Saint-Gobain Building Distribution CZ Jakub Benda.

Některým firmám se daří udržet prodeje alespoň na úrovni loňského roku, čelí ale proti předchozímu období novým potížím. „Rozdíl je v tom, že dnes zákazníci poptávají více prodejců a tím samozřejmě klesají ceny zboží, ale i marže prodejců,“„Kamionové odběry se mění na paletové,“ poznamenal předseda představenstva společnosti Stavimex Praha Petr Měchura.

Podobnou zkušenost má i firma Unibrick z Nepomuku na Plzeňsku. „Je zde patrné šetření konečných zákazníků, kteří kupují levnější produkty, a ze sortimentu pouze to, co nezbytně nutně pro své bydlení potřebují. Dochází tak k poklesu prodeje například plotů z betonových tvarovek, kde zákazníci nákup zřejmě odkládají na finančně pro ně příznivější období,“ uvedl jednatel společnosti Petr Brož. Poptávka po stavebninách přitom příliš neožila ani kvůli plánovanému zvýšení snížení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) od roku 2012. „Jen velmi malé procento koncových spotřebitelů se rozhoduje pro nákup stavebních materiálů pod vidinou úspory na DPH. Nepřipadá jim to důležité. Většinou realizují drobné stavby,“ řekl generální ředitel společnosti KB-Blok systém Martin Konečný.

Výraznou změnu trendu distributoři stavebnin nečekají ani v roce 2012. „Určitě zažijeme opět pokles poptávky, potenciál růstu prodejců stavebních materiálů zde je pouze na úkor snížení tržního podílu konkurence. Tento stav trvá již od roku 2009 a zlepšení do konce příštího roku neočekáváme,“ uvedl mluvčí Saint-Gobain Building Distribution CZ Benda. V letošním třetím čtvrtletí tuzemská stavební výroba podle Českého statistického úřadu klesla meziročně o 8,4 procenta. Produkce pozemního stavitelství se snížila o 5,3 procenta, inženýrské stavitelství kleslo o 14,6 procenta.