Programátor zadal práci Číňanům a pak brouzdal na webu

programátor, ilustrační foto

programátor, ilustrační foto Zdroj: e15

Programátor jedné americké firmy vynalezl příjemný způsob, jak pobírat plat a přitom se v pracovní době věnovat svým zálibám. Svou práci zadal jisté čínské společnosti, které odevzdával zhruba pětinu své mzdy. Volný čas pak využíval k surfování na internetu. Píše o tom dnes zpravodajský server BBC.

Počítačový expert ve věku mezi 40 a 50 lety platil Číňanům zhruba 50 tisíc dolarů ročně, aby za něj vytvářeli počítačové programy. Své úkoly odevzdával údajně vždy v termínu a dokonale zpracované, takže působil jako ukázkový zaměstnanec.

Pracovní dobu ale ve skutečnosti trávil procházením aukčního serveru eBay, sledováním videí s kočkami a dalšími zvířecími miláčky na serveru YouTube či tlacháním na Facebooku.

Zaměstnavatelé popsali zmíněného programátora, který pracoval z domova, jako „nekonfliktního, tichého muže, kterého by si člověk při setkání ve výtahu ani nevšiml“.

Případ vyšel najevo díky blogu vyšetřovatele pracujícího pro komunikační firmu Verizon. Andrew Valentine uvedl, že partnerská firma společnosti Verizon si stěžovala na hackerské útoky, když si všimla, že do jejího systému má přístup kdosi z čínského města Šen-jang.

„Subdodavatel“ z Číny, jehož si důvtipný programátor najal, se totiž běžně přihlašoval do systému pod jeho heslem, aby to vypadalo, že dotyčný pracuje denně zhruba od devíti do pěti hodin.