Prohlédněte si jednoho z možných nástupců vojenského Humvee

L-ATV

L-ATV

L-ATV
L-ATV
2
Fotogalerie
Americká armáda hledá nástupce slavného Humvee, který už začíná být zastaralý. Požaduje se nižší hmotnost, stejné schopnosti v terénu a hlavně vyšší ochrana pro posádku. Hraje se o hodně. Celý kontrakt zahrnuje sedmnáct tisíc automobilů dodaných během osmi let. Celková hodnota činí 9,4 miliardy amerických dolarů. Jednou ze společností, která má o tuto zakázku zájem, je Oshkosh Defense.

Ta k tomuto účelu postavila stroj označený jako Light Combat Tactical All-Terrain Vehicle (zkráceně L-ATV). Co má tohle hrůzu nahánějící auto pod kapotou, jak je rychlé a kolik může jet maximálně, to společnost Oshkosh Defense tají, aby nenahrála konkurentům. Z toho, co bylo zveřejněno, vyplývá, že L-ATV používá inteligentní nezávislé odpružení, díky kterému se jednotlivá kola mohou ve vertikálním směru pohybovat po dráze až 508 mm.

L-ATV je připraveno na jednoduché zástavby různých dalších zařízení. Počítá se proto s nutností napájet řadu elektrických zařízení. K tomuto účelu Oshkosh připravil možnost namontovat do auta diesel-elektrický generátor. Hmotnost vozu se v základním uspořádání vejde pod 6,3 tuny. Další necelé dvě tuny by pak mělo přidat různé zařízení navíc a samozřejmě posádka.

Ačkoliv by první dodávky americké armádě měly být realizovány až v následujících letech, L-ATV je údajně připravené k omažité výrobě.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz