Prostá oslava sympatického irského komunisty

Jimmyho tančírna

Jimmyho tančírna Zdroj: Film Europe

Britský režisér Ken Loach je člověk s levicovým pohledem na svět, což je zřetelné z každého jeho filmu. Nepřekvapí tedy, že ten poslední, Jimmyho tančírna, se vrací k osudu irského komunisty Jamese Graltona a představuje ho jako inspirativního hrdinu.

Na rozdíl od vypjatého snímku Zvedá se vítr, Jimmyho tančírna působí víc než jako životopisné drama jako dojemná pohádka. Irsko je sice rozdělené a zklamané, ale už v něm nejde o život. Hlavní hrdina v podání pohledného Barryho Warda nemá kromě kouření jedinou slabost, ani citu k milované, avšak vdané, ženě nepodlehne. Dokonce i jeho nepřátelé ho svým osočováním vlastně chválí, když ho nazývají nesobeckým, odvážným a stavějí ho na úroveň Krista.

Divák vedený Loachem za ručičku nemusí nic namítat – filmový Gralton je sympaťák, kterému je lehké fandit, jeho projevy o sociální spravedlnosti dávají smysl. Jen nesmí obecenstvo vyžadovat nějaké hlubší charaktery, než je starý kněz, v němž Jimmyho osobnost zažehne podivné pochybnosti.

Ač snímek nedodržuje každé klišé o irské historii, všichni a všechno tu je podané s přímočarou jasností a pevným přesvědčením, režijně i ve scénáři, který pro Loache opět napsal Paul Laverty. Alespoň že se na Jimmyho prostý idealismus tak příjemně dívá. Připomíná nostalgický sen o síle nesobeckého člověka.

Jimmyho tančírna
(drama, Velká Británie/Irsko/Francie, 105 minut)
Režie: Ken Loach
Hrají: Barry Ward, Simone Kirbyová, Jim Norton
Hodnocení: 60 %