Proti masovému turismu. Faerské ostrovy ke svým lákadlům pustí jen lidi připravené uklízet

Faerské ostrovy: klid, který tepe

Faerské ostrovy: klid, který tepe Zdroj: Anna Fixová

Faerské ostrovy
Faerské ostrovy
Faerské ostrovy
Faerské ostrovy
Faerské ostrovy
18
Fotogalerie

Faerské ostrovy mezi Islandem a Norskem pařící pod správu Dánska se opět uzavřely tradičnímu turismu.  Návštěvníkům se oblíbená destinace nebrání, ale vítá jen takové, kteří se budou dobrovolně podílet na péči o kvalitu tamního prostředí.

„Uzavřeno kvůli údržbě, otevřeno dobrovolnictví,“ píše se na webových stránkách národní cestovní agentury Faerských ostrovů. Na akci, jejíž prioritou je uchránit přírodní krásy dopadů plynoucím z masového turismu, upozornil zpravodajský server CNN.

Uzavírky jsou naplánovány na víkend 16. – 17. dubna příštího roku a týkat se budou jen hlavních turistických atrakcí, nikoliv letů nebo hotelů.

Prohlédněte si fotogalerii:

Potenciální návštěvníci se během uvedeného víkendu budou moci zúčastnit úklidových prací. Projekt cestovní agentura zorganizovala poprvé na jaře letošního roku. Setkal se obrovskou odezvou. Zanedlouho po zveřejnění výzvy se objevily tisíce dobrovolníků. Pro příští rok se jich hledá maximálně sto.

„Cestovní ruch pro nás není jen záležitostí výše příjmů. Turisty sice vítáme s otevřenou náručí, uvědomujeme si ale také zodpovědnost, kterou neseme za celou naši společnost a prostředí, ve kterém žije. Cílem této iniciativy je tedy ochrana přírody a podpora udržitelného a odpovědného rozvoje,“ uvedl Guri Højgaard, ředitel společnosti Visit Faroe Islands.

Kvůli obrosvému zájmu lidí z celého světa, v první vlně zavítali na Faerské ostrovy lidé z Mexika, Izraele, Austrálie, Číny i Spojených států, se dobrovolnické víkendy budou pořádat každoročně.

Podle statistik turistické agentury Fareských ostrovů se během posledních let počet turostů zvýšil o 10 procent.