Provozní zisk LG loni vzrostl o polovinu. Díky televizím a smartphonům

Za růstem loňského provozního zisku LG stojí silná poptávka po televizorech a zlepšené výsledky v divizi pro výrobu chytrých mobilních telefonů.

Za růstem loňského provozního zisku LG stojí silná poptávka po televizorech a zlepšené výsledky v divizi pro výrobu chytrých mobilních telefonů. Zdroj: LG via Flickr (CC BY 2.0)

Jihokorejský výrobce elektroniky LG Electronics v loňském roce zvýšil provozní zisk téměř o polovinu na 1,8 bilionu wonů (přes 40 miliard korun). Zisk však mírně zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 1,9 bilionu wonů.

Za růstem loňského provozního zisku stojí silná poptávka po televizorech a zlepšené výsledky v divizi pro výrobu chytrých mobilních telefonů. Podrobnosti o hospodaření v samotném čtvrtém čtvrtletí představí společnost ve čtvrtek.

Hospodářské výsledky ve čtvrtek zveřejní rovněž domácí konkurent Samsung Electronics. Ten již dříve předpověděl, že za loňský rok vykáže první pokles celoročního zisku po třech letech.

Samsung je největším výrobcem chytrých telefonů na světě. V poslední době však na tomto trhu čelí ostré konkurenci ze strany nových modelů americké společnosti Apple i ze strany levnějších přístrojů čínských výrobců, například firmy Xiaomi.