Průlom: Přečtení lidského genomu vyjde na tisíc dolarů

Přístroj HiSeq X, který představila firma Illumina

Přístroj HiSeq X, který představila firma Illumina Zdroj: Illumina

Americká společnost Illumina se zapsala do historie. Jako první totiž představila zařízení, které dokáže kompletně přečíst lidský genom při zachování provozních nákladů pod tisíc dolarů. Dosavadní kompletní testy přitom vycházely v průměru na deset tisíc dolarů, vysoká cena tak představovala hlavní překážku pro veškeré vědecké výzkumy a pokusy.

„Bude to trhák,“ dodal pyšně při prezentaci přístroje s názvem HiSeq X šéf firmy Jay Flatley. Celý biotechnologický průmysl se totiž poslední dekádu snažil co nejvíce stlačit náklady na testování – začínal přitom na astronomické miliardě dolarů, takto významný cenový skok proto asi nikdo nečekal. HiSeq X přitom dokáže zpracovat až dvacet tisíc vzorků za rok.

Nízká cena testování hraje hlavní roli pro výzkumná zařízení a nemocnice, které již nyní doslova stojí frontu na HiSeq X, jehož pořizovací cena začíná na milionu dolarů. Prodáván bude v sériích po deseti takovýchto zařízeních. První kusy si přitom již objednal výzkumný institut Macrogen v Cambridge a Garvanův výzkumný institut v Sydney. Pro laboratorní podmínky je k dispozici i jeho menší mutace NextSeq500, která stojí „jenom“ čtvrt milionu dolarů.

Čím více kompletně rozklíčovaných genetických kódů budou mít lékaři k dispozici, tím snáze budou moci pochopit principy chování například rakoviny a mutace jednotlivých genů, které ji způsobují. To samozřejmě hraje významnou roli ve vývoji léčebných prostředků.

Genetická mapa nemocí odhaluje zajímavé vazby