Průvodce po restauracích Michelin bude mít nového šéfa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Červená bible pro labužníky, průvodce po restauracích Michelin bude mít nového šéfa. Společnost Michelin podle agentury DPA uvedla, že od příštího roku se ředitelem mezinárodního vydání knihy stane Michael Ellis.

Třiapadesátiletý rozený Newyorčan pracoval několik let v gastronomii a cestovním ruchu. Momentálně má u společnosti Michelin na starosti marketing pneumatik na motocykly.

Ellis se stane následovníkem Jean-Luca Nareta, který se zasloužil mimo jiné o vydání Průvodce Michelin ve Spojených státech a v Asii.

V České republice se může jednou michelinovou hvězdou pyšnit restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons. Další čtyři restaurace, Aromi, SaSaZu, Le Terroir a Divinis letos získaly ocenění Bib Gourmand, které znamená, že nabízejí „dobré jídlo za přijatelné ceny“.

Michelin patří k nejprestižnějším gastronomickým oceněním. Původně šlo o průvodce po Francii pro řidiče, první vydání se objevilo v roce 1888. V roce 1926 bylo poprvé použito hodnocení hvězdou, které upozorňovalo na dobrou kuchyni. V dnešní době vychází celá série průvodců po Evropě, v roce 2005 byl poprvé vydán průvodce po New Yorku.

Průvodce Main Cities of Europe se na trhu poprvé objevil v roce 1982 a nabízí výběr hotelů a restaurací v mnoha cenových kategoriích. Letos je to 1557 hotelů a 1771 restaurací, z toho bylo do výběru zahrnuto poprvé 110 hotelů a 199 restaurací.

V průvodci je 15 tříhvězdičkových, 58 dvouhvězdičkových a 284 jednohvězdičkových restaurací. Tříhvězdičková nepřibyla v porovnání s loňskem žádná, dvouhvězdičkových je nově šest a podniků s jednou hvězdičkou 39. Označení Bib Gourmand má 239 restaurací, z nich 46 je v přehledu nově.