Průvodce po restauracích Michelin bude mít nového šéfa
Třiapadesátiletý rozený Newyorčan pracoval několik let v gastronomii a cestovním ruchu. Momentálně má u společnosti Michelin na starosti marketing pneumatik na motocykly.
Ellis se stane následovníkem Jean-Luca Nareta, který se zasloužil mimo jiné o vydání Průvodce Michelin ve Spojených státech a v Asii.
V České republice se může jednou michelinovou hvězdou pyšnit restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons. Další čtyři restaurace, Aromi, SaSaZu, Le Terroir a Divinis letos získaly ocenění Bib Gourmand, které znamená, že nabízejí „dobré jídlo za přijatelné ceny“.
Michelin patří k nejprestižnějším gastronomickým oceněním. Původně šlo o průvodce po Francii pro řidiče, první vydání se objevilo v roce 1888. V roce 1926 bylo poprvé použito hodnocení hvězdou, které upozorňovalo na dobrou kuchyni. V dnešní době vychází celá série průvodců po Evropě, v roce 2005 byl poprvé vydán průvodce po New Yorku.
Průvodce Main Cities of Europe se na trhu poprvé objevil v roce 1982 a nabízí výběr hotelů a restaurací v mnoha cenových kategoriích. Letos je to 1557 hotelů a 1771 restaurací, z toho bylo do výběru zahrnuto poprvé 110 hotelů a 199 restaurací.
V průvodci je 15 tříhvězdičkových, 58 dvouhvězdičkových a 284 jednohvězdičkových restaurací. Tříhvězdičková nepřibyla v porovnání s loňskem žádná, dvouhvězdičkových je nově šest a podniků s jednou hvězdičkou 39. Označení Bib Gourmand má 239 restaurací, z nich 46 je v přehledu nově.