Průzkum: Mladí Britové čtou tištěné knihy raději než e-booky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Zelezny

Mladá generace, nejčastější konzumenti moderních technologií, preferují tradiční tištěnou knihu před její elektronickou variantou. Odhalil to průzkum britské společnosti Voxburner, který vyzpovídal 1420 lidí ve věku 16 až 24 let.

Podle výsledků preferuje tištěnou knihu před e-bookem 62 procent dotázaných. K hlavním důvodům patří už prostý fakt, že člověk může knihu uchopit jako fyzický předmět, ze stejného důvodu ji může snadno sdílet. Mladí navíc stále ocení kvalitní vazbu a grafickou úpravu.

Podle průzkumu se mladým respondentům nelíbí také cena e-knih, která je zpravidla podobná jako u tištěné klasické verze. Přitom by prý očekávali, že bude poloviční. Toto je přitom poměrně rozšířený názor, lidé si totiž často neuvědomují, že ekonomická hodnota knihy nespočívá v jejím nosiči, ale v díle samotném, píše The Guardian. Výroba e-knihy tak může být paradoxně naopak nákladnější, poněvadž e-book je třeba graficky upravit na odlišný formát, než na který jsou vydavatelé zvyklí u tištěných knih. Tím pádem mohou růst náklady.