První Golf kancléřky Merkelové jde do dražby

První auto německé kancléřky Angely Merkelové je na prodej

První auto německé kancléřky Angely Merkelové je na prodej Zdroj: Ebay

První auto německé kancléřky Angely Merkelové je na prodej
První auto německé kancléřky Angely Merkelové je na prodej
První auto německé kancléřky Angely Merkelové je na prodej
První auto německé kancléřky Angely Merkelové je na prodej
Kopie technického průkazu auta, které podle současného majitele patřilo německé kancléřce Angele Merkelové
5
Fotogalerie
Na internetové aukční síni Ebay je nyní v nabídce první „západní“ auto, které si v roce 1990 pořídila současná německá kancléřka Angela Merkelová. Bílý Volkswagen Golf je 22 let starý, na tachometru má 190 000 kilometrů a jeho cena se už vyšplhala na deset tisíc eur.

Auto je na první pohled v dobrém stavu. Na fotografiích nejsou patrné žádné viditelné stopy po rzi, na karoserii nejsou žádné oděrky či promáčkliny, interiér je čistý. V českých bazarech se podobné vozy nabízejí za částky pod 20 tisíc korun. Tyto inzeráty ale nemají v titulku „historický VW Golf Dr. Angely Merkelové, naší spolkové kancléřky“.

Jako důkaz prodávající k inzerátu přikládá kopii technického průkazu. Auto bylo podle něj zaregistrováno 12. září 1990. Jméno kancléřky za svobodna a datum narození souhlasí, stejně tak i tehdejší adresa kancléřky. Merkelová v té době pracovala v Berlíně jako zástupkyně tiskového mluvčího poslední východoněmecké vlády Lothara de Maizièra.

V roce 1993 auto dostalo berlínskou poznávací značku a o dva roky později změnilo majitele. Na rok se jím stal nynější manžel německé kancléřky Joachim Sauer, poté jej převzala další majitelka.

Současný majitel auto podle listu Der Spiegel koupil před rokem. Vůz byl nabouraný, nynější prodejce se jej ale po pohledu do technického průkazu rozhodl zachránit. Golf prošel opravou, důkladným vyčistěním a dostal nový lak. Kvůli inzerátu ho prorývající vyfotil před budovou německého spolkového kancléřství.

Inzerát se na Ebay objevil přibližně před deseti dny, od té doby jej již vidělo přes 33 tisíc lidí. Majitel tvrdí, že nabídky už překonaly deset tisíc eur. Že se na autech známých osobností dá vydělat, dokazuje podobně starý Volkswagen Golf, který se před několika lety prodal za téměř 190 tisíc eur. A to jen proto, že jeho majitele býval Joseph Ratzinger neboli papež Benedikt XVI. Úplně jiných výšin dosáhla v roce 1985 cena Rolls Royce Phantom V, který vlastnil člen skupiny Beatles John Lennon. Auto se prodalo za 2,29 milionu dolarů.

Spiegelu se nepodařilo získat potvrzení spolkového kancléřství, že auto Mekelové opravdu patřilo. Kancléřka se ale nijak netají tím, že Golf patří k jejím oblíbeným vozům a že si jej po pádu berlínské zdi pořídila jako své první auto.