První raketoplán se před 35 lety proletěl jen na zádech jumba

Prototyp raketoplánu nazvyný Enterprise při prvních letových zkouškách na "zádech" Boeingu 747 v roce 1977

Prototyp raketoplánu nazvyný Enterprise při prvních letových zkouškách na "zádech" Boeingu 747 v roce 1977 Zdroj: Profimedia.cz

Enterprise při klouzavém letu nad základnou Edwards
Raketoplán Enterprise v muzeu
První vesmírný start raketoplánu Columbia 12. dubna 1981
Katastrofický obrázek rozdělené dýmové stopy připomínající ocas štíra obletěl svět 28. ledna 1986: Ve třiasedmdesáté vteřině po startu explodoval raketoplán Challenger
5
Fotogalerie
Kdyby měl první raketoplán lidskou duši, možná by si prožil existenciální kocovinu – stroj nazvaný na přání fanoušků seriálu Star Trek Enterprise byl prvním ve slavné řadě průlomových kosmických plavidel, ale sám hranici atmosféry nikdy neprolomil. Před pětatřiceti roky – 18. února 1977 – se poprvé proletěl jen na zádech Boeingu 747. Do vesmíru vyletěl až druhý exemplář nazvaný Columbia.

Americká kosmická agentura poté vypravila do kosmu další tři raketoplány – Challenger, Discovery a Atlantis.

Prvně jmenovaný ale v lednu 1986 při startu explodoval a zahynulo sedm astronautů. Znovu létat se začalo až v září 1988 a nešťastný Challenger nahradil v roce 1992 Endeavour.

V únoru 2003 ale na raketoplány dopadla další tragédie, když se po návratu do atmosféry rozpadla Columbia a opět zemřela celá sedmičlenná posádka. Lety byly poté sice obnoveny, loni v červenci ale program raketoplánů definitivně skončil poslední výpravou Atlantisu.

Konec Challengeru zachycený v živém vysílání stanice CNN