První v republice. V Děčíně nahrajete tramvajenku na bankovní kartu

Děčínská karta

Děčínská karta Zdroj: MHD

Děčínská karta
Děčínská karta
Děčínská karta
Děčínská karta
Děčínská karta
8
Fotogalerie

Dopravní podnik v Děčíně uvedl víceúčelovou dopravní kartu, s níž lze bezkontaktně platit za MHD dopravu i v obchodech.

Technologická novinka je první svého typu v Evropě. Jde o standardní předplacenou kartu, kterou uživatelům vydá tamní dopravní podnik, a k níž lze přiřadit časový kupón MHD. Dopravní podnik města Děčína kartu vydává ve spolupráci s Českou spořitelnou a společností Visa. Karta umožňuje platit bezkontaktně jízdné a přiřazovat k ní časové kupóny i osobám bez bankovního účtu.

Víceúčelová karta je podle svých tvůrců technologicky připravena i na budoucí spuštění takzvaného pružného jízdného, které umožní vyhodnotit a propočítat jízdné tak, aby cestující vždy zaplatil tu nejlepší a cenově nejvýhodnější kombinaci jízdenek. Tento model, mnohdy zvaný také jako londýnský, již v Česku funguje v Ostravě. 

Plně bezkontaktní platby je možné provádět buď prostřednictvím nové karty, anebo alternativního platebního náramku. Dopravní podnik si slibuje, že chytrá karta výrazně urychlí odbavování cestujících a bude postupně nahrazovat dostechnologicky neudržitelné karty.

„Do budoucna chceme prosadit stejnou výši jízdného při úhradě všemi typy bezkontaktních bankovních nebo dopravních karet akceptovaných našim systémem a rozšíření systému o další funkce,“ uvedl ředitel společnosti Dopravní podnik města Děčína Bohumil Bárta.

Funkce jako placení jednorázového jízdného či přiřazení časového kupónu je možné využít i na jiných bankovní kartách než nové děčínské kartě. "Technologie, kterou přinášíme na trh, nezasahuje do bezpečnostního čipu karet. Brzy se dočkáme různých voucherů, předplacených vstupů anebo právě funkce klíče, který odemkne dveře domu, auta, nebo bránu hudebního festivalu,“ dodal pro E15 projektový manažer České spořitelny Michal Cádra.

„V podobných projektech vidíme budoucnost nejen proto, že jsou pro cestující komfortní, ale především bezpečné,“ dodal regionální manažer Visa pro Česko a Slovensko Marcel Gajdoš.

Co víceúčelová chytrá karta DPMD umožňuje:

Lze k ní přiřadit k bankovní kartě časový kupón MHD (na předprodeji i z domova přes e-shop DPMD).

Kartou můžete hradit jízdné v autobusech DPMD bezkontaktním nákupem elektronické jízdenky.

Lze s ní platit i za zboží a služby v obchodech a na internetu nebo kdekoli, kde jsou akceptovány platební karty Visa.

Chytrá karta DPMD je dostupná i jako platební náramek.

Předplacená karta je vhodná i pro osoby bez bankovního účtu, děti a studenty.

Dobít elektronickou peněženku či zkontrolovat zůstatek lze i z domova přes internetový portál.

Víceúčelová karta DPMD je technologicky připravena na budoucí spuštění pružného jízdného, které umožní vyhodnotit a propočítat jízdné tak, aby cestující vždy zaplatil tu nejlepší a cenově nejvýhodnější kombinaci jízdenek.

Jedná se o jednu z prvních migrací uzavřené dopravní karty na otevřenou bankovni kartu.

Více se o tématu dočtete v magazínu E15 Premium:

Video placeholde
Magazín Fintech • E15


Fintech revoluce - SMSFintech revoluce - SMS|E15