Pekař na každém rohu a krejčí nikde? Podívejte se na on-line mapu drobného byznysu

Pekárna

Pekárna Zdroj: Koláž Blesk.cz

Mapa zastoupení restaurací a stánků s občerstvením v ČR v druhé polovině roku 2016.
Mezi nejzastoupenější obory patří výroba destilátů
Mezi nejzastoupenější obory patří restaurace a stánky s občerstvením
sklářský průmysl
Výroba skla
13
Fotogalerie

Vznikla on-line mapa drobného podnikání, má napomoci především začínajícím podnikatelům s výběrem vhodné lokality pro nastartování byznysu.

Najít volné místo na trhu a obsadit segment, který není v dané lokalitě dostatečně zastoupený a po kterém je poptávka. S tím má začínajícím podnikatelům zdarma pomoci nově spuštěná on-line mapa malého podnikání, kterou vytvořili datoví žurnalisté Samizdat pro program T-Mobile Rozjezdy. Cena mapy se pohybuje v desítkách tisíc korun.

Takzvaná Velká mapa malého podnikání ukazuje rozložení 185 856 ekonomicky aktivních firem na území Česka, které zaměstnávají nanejvýš padesát zaměstnanců a spadají do výčtu 81 oborů, na které se mapa soustředí.

„Každý, kdo se chce pustit do podnikání, si nyní může zdarma ověřit, jak velká konkurence ho kde čeká, případně který obor v jeho okolí chybí,“ uvádí autoři programu, kteří vycházeli z dat registru živnostenského podnikání, obchodního rejstříku a registru ekonomických subjektů. Mapa je aktuální ke druhému pololetí roku 2016 a vychází ze sídel společností.

„Malé podnikání považujeme za nesmírně důležitou, a poněkud opomíjenou součást národní ekonomiky,“ komentoval spuštění mapy Tomáš Ryšavý, ředitel strategie T-Mobile. „Pro úspěch je rozhodující nejen vytrvalost a nápad, ale také znalost trhu, na němž chci podnikat,“ doplnila Eva Karasová, manažerka T-Mobile.

Z vybraných oborů jsou nejčastěji zastoupeni provozovatelé restaurací, kaváren nebo stánků s občerstvením, těch je 50 711. „Bezkonkurenčně nejvyšší počty různých pohostinských zařízení se v přepočtu na jednoho obyvatele koncentrují v pohraničních turistických oblastech,“ poznamenali autoři.

Následují kadeřnice a kosmetičky (32 421) a prodejci potravin (27 421). Ve všech krajích, s výjimkou Libereckého a Prahy, se v první desítce vždy objevuje i výroba lihovin (5 196 firem). V polovině krajů se do první desítky dostaly i soukromé školky.

Stále ale existuje mnoho obcí nad tisíc obyvatel, kde chybí základní služby. V desítkách z nich chybí kadeřnice, velmi vzácný je obor krejčí.