Putin hledá, jak "v naléhavém případě" odstřihnout Rusko od internetu

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Rusko se snaží najít mechanismus, jímž by mohlo regulovat internet tak, aby se vyhnulo údajné hrozbě namířené proti němu ze Západu. Prohlásil to v pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Kreml zároveň odmítl nařčení ze snahy internet v Rusku "izolovat".

Podle britského deníku (jejž vlastní někdejší agent KGB Alexander Lebeděv) trvá Peskovovými ústy na tom, že v jeho zájmu je pouze ochrana národní bezpečnosti - zejména ve chvíli, kdy ruské vztahy se Západem dosáhly nejhoršího bodu od konce studené války.

V posledních měsících Rusko zavedlo několik zákonů, které se internetem zabývají, jejichž praktickým dopadem bylo vždy posílení státní kontroly nad online provozem. Jeden takový zákon například zavedl povinnost bloggerů zaregistrovat se podle zákona o médiích, jiný přikazuje webovým stránkám sbírat osobní údaje ruských uživatelů.

V pátek informoval vlivný deník Vedomosti o tom, že právě internet a jeho logistika budou v pondělí hlavním tématem schůzky prezidenta Vladimira Putina a jeho Bezpečnostní rady.

Zvláštní projekt CIA

Podle informací britského deníku The Guardian se očekává, že se schůzka bude zabývat možností odstřihnout obyvatele Ruska od internetu - „v případě naléhavé potřeby“ (definice naléhavé potřeby je samozřejmě na Putinovi.) Jiný návrh má zajistit, aby doména .ru byla plně pod kontrolou ruského státu.

Pokud by tyto návrhy vešly v platnost, znamenalo by to, že by Kreml do značné míry ovládal dění na ruském internetu. Zároveň by mu to dalo přístup k obrovskému množství osobních údajů ruských uživatelů. Opatření by mohla vejít v platnost v roce 2015. Putinovu snahu o ovládnutí internetu lze vnímat jako pokus zbavit se závislosti na amerických komunikačních technologiích z obavy, že internet je nástrojem špionážních aktivit USA. Letos na jaře Putin nazval internet „zvláštním projektem CIA“.

„Je dobře známo, kdo je hlavním správcem globálního internetu,“ řekl v pátek na tutéž notu kremelský mluvčí Peskov. „A kvůli jeho nevypočitatelnosti bychom udělali dobře, kdybychom mysleli na vlastní bezpečnost.“