Radokovy ceny končí po dvaadvaceti letech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Divadelní Ceny Alfréda Radoka se v budoucnu již nejspíš nebudou rozdělovat. Blízko konci tak je jedna z nejvýznamnějších divadelních tradic, která začala před dvaadvaceti lety. „Rozdílné názory organizátora soutěžní ankety časopisu Svět a divadlo a Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka na podobu inscenačních cen vyústily v obtížně řešitelnou situaci,“ uvedli členové správní rady nadačního fondu v odůvodnění svého rozhodnutí ceny již v budoucnu neudělovat.

Šéfredaktor časopisu Svět a divadlo Karel Král organizujícího anketu kritiků, na jejímž základě se ceny udělovaly, však v ní chce pokračovat a ceny zřejmě udělovat dál, i když pod jiným názvem. „Z našeho pohledu nic nekončí. Anketa bude pokračovat dál a snad budou i ceny, i když pod jiným názvem,“ reagoval na prohlášení nadačního fondu šéfredaktor SAD Karel Král.

Cena Alfréda Radoka byla poprvé udělena za rok 1992 inscenaci Don Juan a Faust režisérky Hany Burešové. Byla to po roce 1989 první z uměleckých cen svého druhu – Thálie byly poprvé předány o rok později.

Spory mezi nadací a měsíčníkem SAD jako organizátorem ankety začaly loni. Fond pak na podzim oznámil, že ceny za výkony v inscenačních kategoriích za rok 2013 neudělí a bude pracovat na změnách. Členové fondu to zdůvodnili tím, že kategorie i způsob rozhodování o laureátech jsou dlouho neměnné, což na jedné straně posiluje jejich hodnotu, ale občas bývá i důvodem kritiky. Měsíčník SAD s tím nesouhlasil a z nadace vystoupil.

David Radok mu v prosinci nedal svolení k tomu, aby SAD na základě ankety dál nazýval své ceny jménem jeho otce. Nadace se dohodla s agenturou CCL o letošním ročníku – vyhlášen byl začátkem března.