Ragby zná mistry světa

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: reuters

Mistrovství světa v ragby vyhrál favorizovaný Nový Zéland, jenž využil výhody domácího prostředí. Ve finále porazil hráče Francie těsně 8:7. Bronzové medaile získala Austrálie.

Světový šampionát trval šest týdnů. Podle organizátorů skončí nejen momentálním ekonomickým ziskem. Očekává se i zvýšený zájem turistů. Během šesti týdnů turnaje dorazilo do Aucklandu na sto tisíc zahraničních návštěvníků. Sledovanost zápasů po světě přesáhla sto milionů lidí. „To jsou skvělé zprávy a důkaz toho, jak světový šampionát v ragby může zvýšit propagaci Nového Zélandu,“ uvedl šéf organizačního výboru Martin Snedden.

Také výnos z prodeje vstupenek je značný. Podle Sneddena byly prodány lístky celkem za 268 milionů novozélandských dolarů (asi 3,9 miliardy korun).

Toto číslo však bylo zveřejněno ještě před zápasy o medaile, takže konečný výnos může být ještě vyšší. „Je to skvělá zpráva nejen pro organizační výbor, ale pro i pro ekonomiku Nového Zélandu,“ připomněl Snedden. „Návštěvníci musejí někde bydlet, musejí něco jíst. Potřebují se nějak zabavit v době, kdy se nehraje žádný zápas. Utrácejí i za suvenýry a podobně,“ vyjmenoval Snedden přínos konání turnaje pro celou zemi.

Samotní hráči ani týmy nebudou mít z účasti na světovém šampionátu žádný přímý finanční zisk, a to ani domácí mistři světa. Na turnaji se totiž nerozdávají finanční odměny za umístění ani za účast. Hráči i týmy ale mohou využít případného úspěchu v budoucnu – projeví se na zájmu sponzorů a na rozdělení financí z prodeje vysílacích práv. Hráči si také mohou v případě dobrých výkonů pomoci k lukrativnímu klubovému angažmá.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.