Ráj pro děti a rodiče sídlí kousek od Branického nádraží

Před několika dny otevřel své brány nový areál pro rodiče s dětmi – od kojenců po desetileté.

Chátrající areál Vršovické vodárny v Braníku se proměnil v obří hernu.

Kromě unikátního hřiště s řadou atrakcí tam funguje i jídelna a kavárna pro rodiče s dětmi, hlídací centrum, vzdělávací a zájmové kroužky pro děti i dospělé. Svoje místo tam najdou také výstavy umělců, sportovní a kulturní akce a v chráněných dílnách najdou práci postižení.

Vstup je zdarma. „Doufáme, že tady budou všichni rodiče rádi se svými dětmi,“ řekla Marie Růžičková, ředitelka Dětské agentury Kroužky, která bude dětskou hernu provozovat.

Největším lákadlem areálu je velké hřiště. Po lanech se tam dá šplhat téměř do desetimetrové výšky a pak po lávkách přecházet na jednotlivé tobogany. Děti si mohou hrát na horolezeckých stěnách, trampolínách ale i kolotočích, prolézačkách a houpačkách.

Hradní skluzavka

„Rodiče také určitě uvítají, že naše jídelna a kavárna je uzpůsobena právě pro návštěvu s dětmi,“ uvedla Marie Růžičková.

Jeden koutů je určený pro batolata ve věku několika dní až tří let. Najdou tam prostornou ohrádku pro nejmenší děti, přebalovací pulty, kolíbky a intimní zázemí pro kojení.

Větší děti od tří let mají k dispozici prostor se skluzavkou, která vychází z „hradu nad Vltavou“, a koutek ve tvaru lodě.

Veškerý interiér je připravený na dětské hry, pobíhání a jezdění na plyšových konících. Ostré hrany a rohy tu nejsou, anebo jsou zakryté. Autorkou interiéru je výtvarnice Bára Hubená.

Dítě si hraje, matka se učí

Provozovatelé zároveň chystají vzdělávací a zájmové kurzy pro dospělé a děti.

„Chceme podat pomocnou ruku hlavně maminkám na mateřské dovolené. Zatímco ony budou mít například angličtinu, my se o jejich dítě postaráme,“ vysvětlila Růžičková.

Různé kurzy, workshopy, semináře či školení mohou být i několikadenní. Součástí komplexu je totiž osm samostatných pokojů s vlastním sociálním zařízením.