"Rebel bez příčiny" James Dean žil i zemřel na plný plyn

Americká ikona padesátých let James Dean

Americká ikona padesátých let James Dean Zdroj: Profimedia.cz

Na slavné fotografii kráčí v dešti po Times Square, schoulený v dlouhém kabátě, s cigaretou a s výrazem balancujícím mezi naštvaností a strachem z okolního světa. Americký herec James Dean, který zemřel v pouhých čtyřiadvaceti letech před 60 lety, 30. září 1955, byl symbolem rozhněvaného mladého muže padesátých let a na dlouho také ikonou teenagerské vzpoury.

„Herectví je pro mě nejlogičtější způsob, jak se zbavit neurózy. Hraju si na herce, abych vyjádřil přízraky a dramata, v jejichž zajetí žiju,“ říkal Dean. V tehdejší konformní Americe působil jako zjevení. Svým civilním ale současně expresívním projevem a také přitažlivým zjevem oslovil davy mladých lidí, kteří se ztotožnili s jeho vzdorem proti zaběhaným pořádkům. V 50. letech měl Hollywood dva nejslavnější rebely - jeden z nich byl právě Dean a tím druhým Marlon Brando.

James Byron Dean se narodil 8. února 1931 v městečku Marion ve státě Indiana. V devíti letech mu matka zemřela na rakovinu a otec jej poslal na výchovu k sestře na farmu. Již v dětství se u něj projevili umělecké sklony, maloval, hrál na housle a vystupoval ve školním divadle.

James Dean rád řídil sportovní automobilyJames Dean rád řídil sportovní automobily | Profimedia.cz

Po střední škole se odstěhoval do Los Angeles, kde začal studovat práva, hrál basketbal a věnoval se divadlu. Sport a studium postupně začaly být vytlačovány herectvím. Nejprve se objevoval v reklamě, později hrál malé role v několika filmech a televizních pořadech. Odešel do New Yorku, hrál na Broadwayi a svůj talent kultivoval i v proslulém Actors' Studiu, kde byl jedním z jeho učitelů režisér Elia Kazan.

A právě Kazan ho obsadil do hlavní role ve svém filmu natočeném podle románu Johna Steinbecka Na východ od ráje (1955). Hlavní roli Cala Traska, odstrčeného syna, který bojuje o otcovu přízeň, měl původně hrát tehdy také začínající Paul Newman, ale Kazan vytušil, že právě Dean se díky svým zkušenostem z mládí na tuto roli hodí více. Za svůj herecký výkon získal Dean posmrtnou nominaci na Oscara - první v historii udělování této ceny.

James Dean ve filmu Na východ od rájeJames Dean ve filmu Na východ od ráje | Profimedia.cz

Tento film vystřelil neznámého mladíka k netušené slávě a další nabídky na sebe nenechali dlouho čekat. Ve filmu Nicholase Raye Rebel bez příčiny (1955) hrál citlivého dospívajícího chlapce Jima Starka, který se nedokáže zařadit do světa dospělých i vrstevníků. Film se přesně trefil do pocitů tehdejší mladé generace a James Dean se stal symbolem jejího vzdoru.

James Dean ve filmu Rebel bez příčinyJames Dean ve filmu Rebel bez příčiny | Profimedia.cz

Třetí a poslední velkou filmovou postavou Jamese Deana byl mladý obyčejný rančer Jett Rink, z kterého se stane mocný Texasan soupeřící se svým bývalým zaměstnavatelem ve snímku Gigant (1956). Tento film, za který získal další nominaci na Oscara, už ale Dean na plátně vidět nemohl.

James Dean ve filmu GigantJames Dean ve filmu Gigant | Profimedia.cz

V pozdní páteční odpoledne 30. září 1955 se ve svém stříbrném Porschi Spyder na osamělé horské dálnici v Kalifornii srazil na křižovatce s protijedoucím fordem. Jeho řidič přežil, ale Dean byl na místě mrtev. Kalifornská policie nehodu odůvodnila tím, že řidiči byli oslněni prudkou září zapadajícího slunce.

„Nikdy jsem neviděl tak zapáleného herce s extrémní koncentrací a výjimečnou představivostí,“ prohlásil o Deanovi Marlon Brando. „Poškozená, ale krásná duše našeho věku,“ dodal jiný pop-kulturní idol Andy Warhol.

Smrt svého idolu oplakávala celá Amerika. Davy truchlících fanoušků ještě dlouho obléhaly Fairmont, kde je pohřben. Rebelský kult Jamese Deana však žije dodnes, vznikly o něm hrané i dokumentární filmy, na internetu se vedou vášnivé diskuse o jeho údajné homosexuální orientaci a jeho odkaz je také velmi výnosným obchodním artiklem.