Recenze: Mrazivá pouť od hraní na vojáky k politice

Až přijde válka

Až přijde válka Zdroj: Bontonfilm

Po festivalové šňůře, kterou zahájila premiéra na Berlinale, se do kin dostává dokument Až přijde válka, který pozoruje, jak a proč roste sebevědomí mladým extremistům.

Jan Gebert se dřív živil jako novinář, možná proto točí dokumenty o tématech, o nichž by se mělo psát. Jeho středometrážní film Hra o kámen v roce 2012 sledoval spor o pomník obětem násilného odsunu sudetských Němců. Jeho celovečerní debut Až přijde válka na příkladu domobrany Slovenskí Branci vystihuje, jak se rodí extremističtí politici. Jako jediný český zástupce se letos hrál na festivalu v Berlíně, kde otevíral sekci Panorama Dokumente.

Hlavním antihrdinou filmu je Peter Švrček, student vysoké školy ze spořádané rodiny, který si začal s kamarády hrát na vojáky. Scény, v nichž buzeruje mladé brance, kteří pak ve třech pohybech a s hlasitým hekáním předvádějí obranu vlasti, působí až jako trapná komedie. A to do té doby, než si divák začne všímat, jak lídři hnutí lžou a upravují své protiimigrační, protievropské, panslovanské názory podle potřeby, zavádějí totalitní praktiky, kdy jsou branci zbaveni jmen a jejich vůdci si své postavení odhlasují jako doživotní, a začínají se cítit čím dál jistěji. A jak je jen o pár let mladší děti, jako šestnáctiletý rekrut Adam, s obdivem následují. Rozhodnutí ambiciózního egocentrika Švrčka dát se na politiku tvoří hořkou pointu.

Gebert pozoruje tříletý růst Branců a Švrčkův život bez komentáře. Spoléhá, že publikum je inteligentní a pozná, před čím varuje. Že si všimne, že nikdo ze Švrčkova okolí proti jeho chování nic nenamítá. Jeho přítelkyně i maminka s ním poklidně sedí u televize a poslušně poslouchají jeho trumpovské komentáře o fake news.

Policisté se k Brancům resuscitujícím vzpomínky na fašistický Slovenský štát chovají jako k příliš nadšeným a sympatickým klukům. Učitelé Petera nechají nabádat školáky k nacionalismu. Mírné liberální skupiny nevědí, jak mají na hlasitou aroganci domobrany reagovat a marně se ji snaží korigovat citováním jejich sociálních sítí.

Příběh vzestupu jedné xenofobní party působí absurdně i mrazivě zároveň. Film z Branců totiž nedělá anomálii, nedémonizuje je ani nezesměšňuje. Představuje je jako součást dnešní společnosti.

Autorka je spolupracovnicí redakce

Až přijde válka (dokument, ČR/Chorvatsko, 76 minut)

Režie a scénář: Jan Gebert

Vystupují: Slovenskí Branci

Hodnocení: 80%