Rekordman vydržel v teplotě minus 140 stupňů přes čtvrt hodiny

rekordní pobyt v kryokomoře

rekordní pobyt v kryokomoře Zdroj: ctk

rekordní pobyt v kryokomoře
rekordní pobyt v kryokomoře
rekordní pobyt v kryokomoře
rekordní pobyt v kryokomoře
rekordní pobyt v kryokomoře
6
Fotogalerie
Miroslav Bernard ze Žďáru nad Sázavou je držitelem nového českého rekordu v délce pobytu v kryokomoře. Při průměrné teplotě minus 140 stupňů Celsia vydržel 15 minut a 39 vteřin. Překonal tak dosavadní rekord Petra Kociána s hodnotou 13 minut a 11 vteřin při průměrné teplotě minus 122 stupňů Celsia. O rekordu informoval Vilém Doležal z pelhřimovské agentury Dobrý den, která eviduje české rekordy.

„Průměrná teplota znamená, že během pokusu kolísala v rozmezí od 135 do 145 stupňů pod nulou,“ uvedl Doležal. Bernard vstoupil do zařízení s extrémně nízkou teplotou v krátkých kalhotách, podkolenkách, čelence, rukavicích a s rouškou přes obličej, na nohou měl dřeváky. „Byl však bez trička,“ podotkl Doležal. Pokus se konal pod dozorem lékaře.

Podle prezidenta agentury Dobrý den Miroslava Marka se překonání českého rekordu dalo očekávat. „Bernard měl na svém kontě už při svých tréninkových pobytech v kryokomoře časy kolem 15 minut. Možná se jedná i o světový rekord, ale nebudeme předbíhat,“ řekl Marek. Pobyty v kryokomoře, které by měly prospívat zdraví, jsou podle něj poměrně módní záležitostí, takže světové rekordy se často mění.