Relaxovat na kole bez vůně asfaltu

Užít si maximálně jízdy v přírodě a přitom ji nezničit. To je jedna z hlavních myšlenek Singltreku pod Smrkem.

O velikonočním víkendu zahájili bajkeři svou novou sezonu otevřením Singltrek centra, které lidé najdou na nástupním místě v Novém Městě pod Smrkem u koupaliště. Chtěli tak začít užívat cesty, ale zima ještě neskončila.

„Přes padající sníh jsme byli velmi mile překvapeni, že nakonec do našeho centra našlo cestu kolem sedmdesáti lidí,“ uvedl Petr Kvasnička, který stojí za konceptem a ideou celého projektu.

„K myšlence postavit v České republice singltrek, tedy zábavné stezky pro širokou škálu cyklistů, jsem došel při hledání nejvhodnějšího způsobu, jak v naší společnosti legitimizovat a popularizovat terénní jízdy na kolech. Rozhodnutí umístit ho do regionu Frýdlantska padlo díky tomu, že jsou tady nejen ideální přírodní podmínky, ale že se nám také podařilo získat podporu krajského ředitelství Lesů České republiky a starostů místních obcí,“ přiblížil začátky vzniku unikátní bezasfaltové sítě cest pro cyklisty. Navrhl vše tak, aby stezky tvořily okruhy, které jsou rozčleněny podle náročnosti.

Na své si tady přijdou nejen úplní začátečníci a rodiny s dětmi, ale i zkušení terénní cyklisté. „Je to adrenalin,“ shodují se všichni, kteří si už vybrali jízdu po náročnější trati. Výjimečnost singltreku potvrdilo i získané ocenění, kterým se zařadil mezi sedm nejlepších míst pro horskou cyklistiku na světě.

Kaluže ani bláto nehrozí

Vybudované cesty po vrstevnicích Jizerských hor dokonale splynuly s přírodou, respektují lesní prostředí a zároveň nabízejí silný zážitek. Singltrek je také jednosměrnou ekologickou cestou, na které se lidé neušpiní. Je postavená tak, aby z ní za deštivého počasí co nejrychleji odtékala voda a netvořily se louže ani bahno. Zatím má dvě nástupní místa. Jedno je v Libverdě a druhé v již zmiňovaném Novém Městě pod Smrkem. Tady se díky otevřenému centru mohou lidé nejen občerstvit a upravit kolo, ale se i osprchovat nebo převléknout. Jedinečný cyklistický projekt navíc za několik týdnů chystá slavnostní otevření dalších tratí.

„Dvacátého šestého května budeme otvírat stezky druhé etapy Singltreku pod Smrkem. Bude to dalších čtyřicet kilometrů, které jsou rozděleny rovným dílem mezi českou a polskou stranu hranice,“ poodhalil nejbližší novinku Kvasnička. Celkem se tak síť cest s vůní jehličí rozroste na padesát pět kilometrů. Mezi novými bude i tak zvaný modrý okruh, který bude určen převážně pro začátečníky. Zkušení bajkeři si budou moci vyzkoušet i více náročné černé stezky na Měděnci nebo v údolí polské Czerniawy.

Singltrek pod Smrkem vznikl ve spolupráci Lesů České republiky, obcí Frýdlant, Lázně Libverda a Nové Město pod Smrkem. Později se k nim přidaly také polský SwieradowZdrój a Lasy Panstwowe. Přípravu projektu i jeho realizaci řídili a řídí čeští experti, mimo jiné i z řad České mountainbikové asociace. Všichni dohromady spolupracují s dalšími špičkami v oboru singltrekových tratí. Mezi nejuznávanější odborníky v tomto směru patří například Velšan Dafydd Davis, který již realizoval mnoho kilometrů podobných cest ve Velké Británii.