REPORTÁŽ: Velké představení elektromobilu BMW

Ze světové premiéry BMW i3

Ze světové premiéry BMW i3 Zdroj: Veronika Lukasova

Ze světové premiéry BMW i3
Ze světové premiéry BMW i3
Ze světové premiéry BMW i3
Ze světové premiéry BMW i3
Ze světové premiéry BMW i3
20
Fotogalerie
„BMW představí svůj elektromobil na třech kontinentech najednou.“ I když nejsem automobilový novinář, to, co automobilka přichystala, budilo velká očekávání i v laikovi.

BMW i3 je elektromobil stvořený pro světové „megapole“. Jelikož Německo žádnou takovou nemá (jak sám poznamenal jeden z řečníků při zahájení), rozhodlo se BMW představit tento model hned ve třech megapolích na třech kontinentech najednou. Evropu zastupoval Londýn, Asii Peking a Spojené státy logicky New York.

Představení se konalo v krásné budově Old Billingsgate Market, což je populární místo pro pořádání londýnských akcí všeho druhu. Ovšem kdysi to byl největší rybí trh na světě, což potrvzuje i jeho poloha na břehu Temže poblíž Tower Bridge.

Ze světové premiéry BMW i3Ze světové premiéry BMW i3 | Veronika LukasovaLondýn přislíbil plnou podporu při budování dobíjecích míst, stejně tak budou mít vlastníci elektromobilu vjezd do celého města zdarma

Nejen projekt, nýbrž "vzkaz"

Na místě byl první elektrický vůz od BMW pečlivě schován pod plachtou a hlídán chlapíky s vysílačkami v uchu a výrazem tuhým jak od sochařského mistra. Jak jsem se ale dozvěděl, někteří motorističtí novináři už měli osobně tu čest potkat „í trojku“ v předstihu. Nu což, jejich škoda.

Během zahájení se mluvilo především o vizích a o důležitosti kroku, který automobilka udělala, když se rozhodla pustit se do vývoje elektromobilu. Nejvýraznějším řečníkem byl Manuel Sattig, který je zodpovědný za plánování a komunikaci série BMW i: „Vždy, když mluvím o BMW i, lidé vidí mé zapálení. BMW i je víc než jen projekt, je to vzkaz. Nelze mu dát jen ,eco-friendly´ nálepku. Je potřeba lidem ukázat, jak se bude vyvíjet doprava v rozrůstajících se městech a jaké výhody jim elektromobily přinesou.“

Ze světové premiéry BMW i3Ze světové premiéry BMW i3 | Veronika LukasovaBenoit Jacob, designér auta, řekl, že „posledních pět let nepracoval na designu auta, ale na designu nové kultury“

Druhá část eventu byla odhalením. Spustila se velká projekční plátna, která přenášela dění ze dvou dalších měst. Propojení přes satelit působilo velkolepě – zatímco v Pekingu už probíhala večerní party, v Londýně novináři rozdýchávali oběd, v New Yorku se podávala ranní káva. To ale síle okamžiku nijak neubíralo, vzájemná komunikace moderátorek byla profesionálně uvolněná. Okamžik odhalení, s futuristickou projekcí, emotivní hudbou a malým chlapcem na pódiu, působil opravdu intenzivně.

Vjezd do města zdarma

Hlavní muž „odhalení“ Ian Robertson, člen představenstva vedení BMW AG pro prodej a marketing, vypadal až dojatě. Benoit Jacob, designér auta, následně dodal, že „posledních pět let nepracoval na designu auta, ale na designu nové kultury“. Ze všech zástupců firmy, kteří promluvili, byla v tu chvíli cítit radost a naprostá důvěra v cestu, kterou se vydali. Protože budoucnost dopravy, především ve velkých městech, se bude ubírat tímto směrem. Londýn přislíbil plnou podporu při budování dobíjecích míst, stejně tak budou mít vlastníci elektromobilu vjezd do celého města zdarma (což je při cenách mýtného v Londýně výrazná úleva). Jak mi řekli přítomní automobiloví novináři, takhle pěkná a dobře zorganizovaná prezentace nového modelu se často nevidí.

Ze světové premiéry BMW i3Ze světové premiéry BMW i3 | Veronika Lukasova

Aby se nasytily i fotoaparáty společenských médií, lesku večerní party dodaly svou přítomností hvězdy britského filmového nebe Sienna Miller a James Franco. A ještě několik dalších celebrit, jejichž jména nemá našinec šanci znát. Obsahy bezedných sklenic Möet Chandon už začaly pomalu stoupat do hlav přítomných hostů, ale před půlnocí někdo zodpovědně zazvonil, a tomu vítání budoucnosti byl konec. Nebo začátek?