Restaurace Jezerka: Gastro zasnoubené s Thálií

Interiér restaurace Jezerka

Interiér restaurace Jezerka

Restaurace Jezerka těží z genia loci dané polohou v kultivovaném parku, dlouhé tradice a také z nevšedního soužití s Thálií. Původní klasicistní usedlost byla desetiletí sídlem zájezdního hostince s rozlehlou zahradou, vyhledávaným pražskými měšťanskými rodinami.

Později budova sloužila různým aktivitám, po určitý čas i sokolům, Československá televize v ní začala s prvním experimentálním barevným vysíláním. Od počátku třetího tisíciletí zde působí Divadelní společnost Jana Hrušínského, která navazuje na dlouholetou rodinnou tradici, jež sahá až do poloviny devatenáctého století. Současně se obnovil i restaurační provoz.

Soužití dvou rozdílných požitků restaurantu svědčí. Odráží se to i na interiéru, kdy jednoduše zařízený prostor změkčují řasené závěsy. Daleko víc ale potěší elegantní servírky, které asi něco pochytily od hereckých sousedů a pohybují se v restauraci s opravdovou grácií a nešetří úsměvem. Pro hosta příjemný první kontakt, po němž se může plně soustředit na to, co mu nabídne zdejší kuchyně.

V jednoduchosti je krása

Fine diningové rozkoše jídelní lístek neslibuje, ale zato má svou specifickou hloubku. Proniká totiž k pokrmům, z nichž mnohé se zde pravděpodobně podávaly už v 19. století.

Mlíčí a jikry – z nabídky restaurace JezerkaMlíčí a jikry – z nabídky restaurace JezerkaJikry a mlíčí se podávají ve skleničce

I když vánoční období přičarovalo na sváteční stůl jikry a mlíčí v různých úpravách, tady jsem neodolal prosté kombinaci obojího. Recept před osmdesáti lety připravil pan Vaňha a na toho by mělo být spolehnutí dodnes. Zásada tohoto mistra rybí kuchyně staví na jednoduchém principu – čerstvě zabité ryby a co nejkratší cesta do sladkokyselého nálevu, nechat macerovat a pak při teplotě kolem 80 stupňů Celsia zavařit do sklenice. Výborná lahůdka pro ty, kteří „rybničnímu českému kaviáru“ fandí. Nepřesolená a ostřejší chuť ztlumená výborným domácím chlebem byla vzpomínkou na mladší časy, k tomu vláha nefiltrovaného staropramenu tvrdila rčení o hezké české kuchyni.

Ta vyzývá i na průčelní tabuli s nabídkou několika variant zapečených krkonošských erteplí. Zvolil jsem tu nejjednodušší – pouze s bylinkami. Opět se potvrdila pravda, že v jednoduchosti je půvab. Snědl jsem z předloženého pokrmu jen asi čtvrtinu, ale dovedu si představit, že právě kvůli erteplím sem mohou někteří hosté chodit pravidelně. Jsou zde totiž připravovány se slaninou, s uzenými kachními prsy, s lososem nebo třeba s klobáskou – brambory minimálně desetkrát jinak.

Lahodné skopové boduje

Pozdní sobotní oběd jsem pojal proti všem novoročním předsevzetím docela gargantuovsky. Nemohl jsem odolat svodům skopových výpečků, které se na jídelním lístku skrývají pod vznešenějším názvem V. I. Pečky z beraniny. Na toto maso narazím při poutích po našich restauracích velmi vzácně. Mnoha lidem skopové prostě nevoní. Mně však ano, když kuchař ví, jak na ně. Tady si pomohl vydatně majoránkou a celými paličkami pečeného česneku, větší kupkou špenátu a k tomu byly na výběr tři druhy knedlíků. Osobně preferuji, že se původní chuť suroviny zcela nepotlačí a typické aroma se v lehké formě zachová. To se tady povedlo, i když byl cítit rozdíl mezi jednotlivými sousty podle toho, ze které části zvířete právě pocházely. Pro jemné dámské jazýčky možná ne zcela akceptovatelné, ale pro exkurzi do měšťanské kuchyně výborný výpad.

Nabídce Jezerky vévodí zapečené ertepleNabídce Jezerky vévodí zapečené erteple | Jiri KoleckoVýrazným lákadlem restaurace jsou různé varianty krkonošských erteplí

Parádní porce

Ale choulostivější strávníci nepřijdou v divadelní kavárně Jezerka vůbec zkrátka. Významnou pozici zaujímá v menu telecí: jatýrka na čerstvém zeleném pepři nebo telecí řízek s vídeňskou inspirací. Šéfkuchař zřejmě tráví u sporáku hodně času – konfitovaných pokrmů je v nabídce více, staromilce potěší i slepice na houbách. Jak je zde zvykem, porce parádní, hned celá půlka.

Vzpomenul jsem si na svou tetu a ještě jsem nakonec ochutnal jen dva ovocné knedlíky. Docel nápor na zažívací trakt, ale skvělá grapa vše jistila, takže jsem odcházel s pocitem, že jsem narazil na místo, kde ctí tradici i poctivé řemeslo. Další návštěvu chystám spojit s divadelním představením Manželské vraždění od Eric-Emmanuela Schmitta a moc se těším na léto, kdy se otevře rozlehlá zahrada.

Kontakt: Restaurace Jezerka, Na Jezerce 2a/1451, Praha 4, restauracejezerka.cz

E15 hodnotí

menu * * * * 1/2
obsluha * * * * prostředí * * * 1/2
sociální zařízení * * * 1/2
ceny standard
celkový výsledek * * * *
nejvíce je 5 hvězdiček / nejméně 1
hvězdička

plus – kultivovaný personál, dobrý poměr výkon–cena

minus – některé dny v divadelní sezoně je restaurace zavřená

Výběr z jídelního lístku:

Mlíčí a jikry 85 korun, prkénko s domácími tlačenkami 65 korun, slepičí vývar 49 korun, krkonošské erteple s bylinkami 105 korun, půlka slepice na houbách 145 korun, výpečky z beraniny 145 korun, crémant (0,1 l) 39 korun, rozlévané cuvée de la maison (0,12 l) 39 korun, espresso 35 korun