Restaurace Piano Nobile stojí nejvýše v Maurerově výběru

Zámek Mcely

Zámek Mcely Zdroj: CTK

Anketu Maurerův výběr Grand Restaurant letos vyhrála zámecká restaurace Piano Nobile z hotelu Chateau Mcely, která se tak stala prvním vítězným podnikem ze Středočeského kraje. Na druhém místě skončila pražská restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise, třetí je restauracie Alcron v pražském hotelu Radisson Blu. Oba pražské podniky letos obhájily michelinskou hvězdu.

Vítězná restaurace šéfkuchaře Jana Štěrby se nachází v lesích v severovýchodní části Středočeského kraje ve zrekonstruovaném zámku, který funguje jako pětihvězdičkový hotel. „Z letošního vítěze mám velkou radost. Kromě toho, že jsou v Chateau Mcely kreativní, tak se zároveň snaží maximálně využívat místních surovin,“ uvedl zakladatel ankety Pavel Maurer.

Z mimopražských podniků se v první desítce ještě umístily restaurace Promenáda v Karlových Varech a brněnský podnik zaměřený na mořské speciality Koishi Fish & Sushi, který anketu vyhrál loni. „Díky Bohu nezůstávají ti nejlepší šéfkuchaři a restauratéři pouze v hlavním městě,“ podotkl Maurer.

Restaurace Piano NobileRestaurace Piano Nobile | Piano NobileRestaurace Piano Nobile v Chateau Mcely

Letošní ankety se zúčastnilo 1009 hodnotitelů, kteří během roku tajně a na svoje náklady hodnotili jednotlivé podniky z celé České republiky. Cílem průvodce, kterého Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán, je nezávisle hodnotit české restaurace a přinášet tak ověřené informace a tipy.

Barokní zámek poblíž severního okraje obce Mcely v severovýchodní části středních Čech, mezi Nymburkem a Mladou Boleslaví, byl vystavěn koncem 17. století. Zpočátku sloužil k ubytování účastníků lovů v okolních lesích. Teprve později se stal trvalou venkovskou rezidencí pro několik aristokratických rodů.

Bujaré radovánky Thurn-Taxisů

Od roku 1869 do roku 1948 na zámku pobývali příslušníci knížecího rodu Thurn-Taxisů. Do dnešního dne se údajně po okolí tradují historky o bujarých radovánkách mladých Thurn-Taxisů, jejich honech a večírcích s baletkami a herečkami. Zámek v této době také navštívili slavní hosté jako americký spisovatel Mark Twain a německý literát Rainer Maria Rilke. Od roku 1939 zámek obýval princ Luigi della Torre e Tasso z rodu Thurn-Taxisů a jeho manželka Fanny Goodyearová, dcera zakladatele známé gumárenské společnosti. Po válce a nástupu komunismu byli nuceni zámek opustit.

Chateau McelyChateau Mcely | Piano NobileChateau Mcely

V roce 2001 zchátralý zámek objevila původem slovenská podnikatelka Inéz Šipulová (nyní Cusumanová), která jej spolu se svým manželem Jimem Cusumanem posléze odkoupila. Zámek prošel náročnou rekonstrukcí na pětihvězdičkový hotel Chateau Mcely s 23 pokoji a apartmány, který byl otevřen v roce 2006. O čtyři roky později byly dobudované lázně Mcely Spa s přírodním koupacím jezírkem s písečnou pláží a dokončena rekonstrukce anglického okolního parku.

TOP 10 restaurací:

1. Chateau Mcely, Piano Nobile Středočeský kraj - Mcely

2. La Degustation Bohême Bourgeoise Praha

3. Radisson Blu, Alcron Praha

4. Bellevue Praha

5. Kalina Praha

6. Promenáda Karlovy Vary

7. Le Terroir Praha

8. Koishi fish & sushi Brno

9. Terasa U Zlaté studně Praha

10. Francouzská restaurace Art Nouveau Praha

Zdroj: Maurerův výběr Grand Restaurant