Revitalizace areálu Morava – Alexandria

Lázně Luhačovice se dočkají nového wellness hotelu.

Největší lázně na Moravě – Lázně Luhačovice, a. s., budou mít brzy nový ubytovací, relaxační a konferenční komplex.

Architekti ze společnosti HELIKA, a. s., navrhli rekonstrukci hotelu Alexandria a jeho rozšíření o nový objekt, vybudovaný na místě nevyhovující původní přístavby. Komplex obou budov Wellness hotelu Alexandria o celkovém obestavěném prostoru 25 310 m3 pojme 120 lůžek, nabídne 316 míst pro hosty stravovacích zařízení (francouzská restaurace, noční hudební klub) a poskytne širokou škálu relaxačních wellness služeb. Investice na obnovu a dostavbu hotelu představuje zhruba 270 milionů Kč. Architekty projektu jsou akad. arch. Marcel Turic, ing. arch.

Libor Krištůfek a ing. arch. Vasil Sobota. Za generálního dodavatele stavby byla ve veřejné soutěži vybrána společnost Hochtief CZ, a. s. „Historie luhačovických lázní sahá až do 17. století, ale teprve architekt Dušan Jurkovič jim na začátku minulého století vtiskl neopakovatelný půvab. Pro naše architekty byla tedy práce právě na tomto projektu nesmírně zavazující a věříme, že po jeho dokončení se budou moci návštěvníci lázní potěšit nejenom kvalitní architekturou, ale také pohodlím a funkčností léčebných a relaxačních programů a samozřejmě ubytovacích kapacit,“ uvedl manažer projektu společnosti HELIKA, a. s., ing. Radan Jurášek.

#####Jediné centrum

Cílem projektu je především nahrazení nevyhovujícího ubytování Morava II a Alexandria II novými objekty, zhodnocení prostoru před hotelem Morava, soustředění služeb a energetického zázemí pro areál do jednoho centra a umístění balneologických provozů do terasovitě uspořádaného objektu zapuštěného do svahu za hotelem Morava.

#####Nová stavba

V budoucnu bude celý revitalizovaný areál tvořen pěti objekty – Morava I, Morava II, Morava III, Alexandria I a Alexandria II. Objekt Morava I bude kompletně zrekonstruován na standard ubytování 4. Stávající budova Morava II, která již dispozičně nevyhovuje, bude nahrazena novostavbou s léčebnými provozy a střešním bazénem. Objekt Morava III bude vybudován na volném pozemku sousedícím s rekonstruovanou Moravou I, poslouží k rozšíření ubytovacích kapacit komplexu a umožní též bezpečné parkování návštěvníků v podzemním parkovišti.

#####Wellness hotel

První etapa rekonstrukce areálu se zaměřuje na dvojici objektů Alexandria, které vytvoří komunikačně propojený komplex Wellness hotel Alexandria.

První z dvojice objektů (Alexandria I) bude rekonstruován při zachování charakteristického vzhledu i prvků interiéru včetně historicky nejhodnotnější části – francouzské restaurace.

V sousedství rekonstruovaného objektu vznikne novostavba Alexandria II architektonicky symbolizující původ svého názvu. V terasovitém prostoru propojujícím oba objekty vznikne originální relaxační (wellness) provoz s bazény, vířivkami, saunami, masážemi, fitness, solnými lázněmi a podobně. Oddechové, stravovací a klubové prostory hotelu nebudou vyčleněny pouze pro ubytované hosty, nýbrž se předpokládá jejich otevření též ostatním návštěvníkům města Luhačovice. S otevřením komplexu budov Alexandria se počítá koncem příštího roku.