Revoluce v brouzdání? Microsoft chce promítat internet na stěny místnosti

Centrála Microsoftu v Redmondu.

Centrála Microsoftu v Redmondu. Zdroj: Jan Sedlak

Výzkumníci ze společnosti Microsoft představili nový koncept, jak by mohli uživatelé prohlížet obsah internetu – takzvaný SurroundWeb. Ten předpokládá, že se webový obsah bude zobrazovat na nejrůznější plochy v místnosti, a to od stěn po dveře lednic či kuchyňských skříněk, souběžně také na připojená zařízení jako chytré telefony či tablety.

Myšlenka je jednoduchá – aby každé zařízení či plocha v místnosti zobrazovaly specifický obsah, jehož kvalitu či zaměření si bude uživatel moci přednastavit. Podle konceptu by tak na dveřích lednice mohly například vyskakovat recepty na doporučené pokrmy, případně diety, na část jedné stěny místnosti by mohly být promítány třeba aktuální data z burzy, na jiné stěně by byl zobrazován obsah vybraných sociálních sítí a na domácí tablet by kupříkladu chodily zprávy z nastavených RSS čteček.

Microsoft předpokládá, že za tímto účelem vzniknou nejrůznější aplikace, které by „sekaly“ obsah webových stránek dle tematického zaměření a následně dle personalizovaného nastavení uživatele jej zobrazovaly na zvolené povrchy v domácnosti.

Inženýři giganta z Redmondu by těchto efektů chtěli docílit pomocí stávajících technologií v MS Kinect a několika promítacích zařízení. Kinect by měl získat „oprávnění“ skenovat místnost, v níž je umístěn a dokonce načítat detailnější informace o ní – například pokud by se na sporáku začal vařit hrnec vody, systém by zaslal upozornění na smartphone uživatele o této skutečnosti, případně pokud by na stole stála plechovka koly, systém by mohl na nejbližším povrchu zobrazovat příbuzné produkty či reklamu – samozřejmě by mu to napřed uživatel musel povolit.

Právě obava o soukromí uživatelů bude asi největší překážkou, kterou budou muset inženýři z Microsoftu překonat. Na druhou stranu je třeba říci, že celý koncept je opravdu pouhým nápadem – není tedy ještě vůbec jasné, zda se projekt nakonec zrealizuje.

MS si zatím také není stoprocentně jist technickým zajištěním – proto celý koncept zveřejnil na svém vývojářském webu a nyní čeká, až se mu ozvou kritici či nadšenci z řad fanoušků s dodatečnými nápady či návrhy technického řešení věci. Zatím také není jasné, zda vůbec by celý nápad vyhovoval představám zákonů o ochraně soukromí.