Rodinné drama uprostřed komunitní zábavy

Komuna

Komuna Zdroj: Film Europe

Thomas Vinterberg se nostalgicky ohlédl za mládím v komuně a natočil slušný středostavovský snímek, kterému vévodí herečka Trine Dyrholmová v roli ženy, jíž se rozpadá manželství.

Pokud má být jedním z hlavních témat filmu Komuna pomíjivost věcí a nestálost, pak je jen příhodné, že novinka Thomase Vinterberga dává víc než jakýkoliv jeho jiný film vzpomenout na Rodinnou oslavu. Tedy na Vinterbergův první a největší hit, nejlepší snímek vlivného dánského experimentálního hnutí Dogma 95, které ve druhé polovině devadesátých let zatřáslo evropskou kinematografií.

Syrový, naštvaný a formálně vynalézavý portrét dysfunkční rodiny, z něhož se pak stala i divadelní hra, už Vinterberg zdá se nepřekoná. Komuna, která se také celá odehrává v rodině a v níž hlavní role stejně jako v Oslavě hrají Ulrich Thomsen a Trine Dyrholmová, to jen připomíná.

Ne že by Komuna nebyla slušný film. Především je skvěle zahraný, cena za nejlepší herečku z letošního Berlinale patří Trine Dyrholmové po právu. Dánská hvězda výborně zvládá ztvárnit ženu, která narazí na limity své proklamované tolerance a štědrosti, když se k její rodině nastěhuje mladá milenka jejího manžela.

Tento netradiční krok je možný proto, že do domu po otci se předtím nastěhovalo už několik kamarádů a společně vytvořili komunu, poměrně slušnou a ne nepodobnou té, v níž v sedmdesátých letech na předměstí Kodaně vyrostl sám Vinterberg.

Režisér napsal scénář stejně jako u dramatu Hon s Tobiasem Lindholem, dánským mistrem realismu (viz aktuální válečné drama Boj). Filmovou komunu zalidnili postavičkami převážně sympatickými (včetně oné milenky, kterou hraje Vintebergova druhá žena Helene Reingaard Neumannová), o nichž se ale mnoho nedozvíme. Navzdory názvu je Komuna ve své podstatě melodramatem o rozpadu jedné rodiny a více prokreslené jsou jen ústřední tři charaktery. Žena, která se musí smířit s rozchodem, muž, který nechce dělat nepříjemná rozhodnutí, a dospívající dívka, která musí dospět rychleji, než chce.

Kolem tohoto příběhu se odehrávají různé hořkosladké, dobře odpozorované anekdoty dumající o možnostech pospolitosti. Sladkobolný je i závěr. Skoro padesátiletý Vinterberg se ohlíží za svým mládím s laskavostí, příjemně a nijak výjimečně. Celá jeho novinka je stejná jako její komuna – překvapivě středostavovská.

Komuna
(tragikomedie, Dánsko, 111 minut)
Režie: Thomas Vinterberg
Hrají: Trine Dyrholmová, Ulrich Thomsen, Fares Fares
Hodnocení: 60 %