Romantika středního Porýní zahřeje i v zimě

Romantika středního Porýní zahřeje i v zimě (Marksburg)

Romantika středního Porýní zahřeje i v zimě (Marksburg) Zdroj: publicis prague

Krajina kolem středního toku Rýna je posetá hrady, zámky, pevnostmi i zříceninami a pro romantický zimní výlet ve dvou je jak dělaná. Výhledy na údolí a hluboké soutěsky učarovaly již mnohým romantickým umělcům 19. století a o své kouzlo nepřišly ani dnes. Zima navíc propůjčuje krajině klidnou a tajemnou atmosféru a dává čas vydechnout a načerpat síly.

V roce 2002 bylo 65 kilometrů unikátní kulturní krajiny údolí horního úseku středního toku Rýna – od Rüdesheimu a Bingenu na protějším břehu po Koblenc dále po proudu – zařazeno mezi poklady světového kulturního dědictví UNESCO. Hrady a zříceniny, kterých tu najdete na čtyři desítky, jsou jako němí svědci dávných časů a dále vyprávějí své příběhy.

Nedaleko Koblence na levém břehu Rýna se majestátně tyčí hrad Stolzenfels. Dnešní pohádkové podoby se mu dostalo až v 19. století, a je tak jedním z mnoha zachráněných hradů a jedinečnou ukázkou pruského romantismu. V roce 2011 byla dokončena rekonstrukce exteriérů hradu a úpravy pěti zahrad a parku. Hrad Stolzenfels je během ledna a února přístupný pouze o víkendech (10–17 hodin).

Hrad Stolzenfels stojící nedaleko Koblence získal dnešní pohádkovou podobu až v 19. století, a je tak jedním z mnoha zachráněných hradů a jedinečnou ukázkou pruského romantismu.Hrad Stolzenfels stojící nedaleko Koblence získal dnešní pohádkovou podobu až v 19. století, a je tak jedním z mnoha zachráněných hradů a jedinečnou ukázkou pruského romantismu. | publicis prague

Nálepku nezničitelnosti právem nese impozantní hrad Marksburg nad městečkem Braubach na pravém břehu. Jako jediný hrad na Rýnu nebyl během své sedm století dlouhé historie poškozen. Zachovala se tak unikátní dokumentace stavebního rozvoje hradu z různých dob. Dnes zde sídlí Německý spolek hradů a na každém kroku díky znamenité péči na návštěvníky dýchá kouzlo středověkých časů. Prohlídky se na hradě i v zimním období konají denně mezi 11.–16. hodinou.

Jako kamenná loď zakotvená v proudu Rýna stojí na skalnatém výběžku uprostřed řeky celní hrad Pfalzgrafenstein.
V těchto místech byl dříve Rýn opravdu nebezpečný a divoký, a tak lodě musely proplouvat kolem hradu, takže neunikly pozornosti. I v zimních měsících je hrad přístupný o víkendech mezi 10.–17. hodinou. Na hrad jezdí malý trajekt z města Kaub, jehož panorama korunuje ještě hrad Gutenfels obklopený vinicemi.

Hrad ReichensteinHrad Reichenstein | publicis prague

Hradní hotely

Pro ty, kdo by rádi na některém hradě přenocovali nebo chtěli překvapit romantickým výletem, je připravena nabídka několika hradních hotelů s kompletním servisem. Díky nadšení pro hrady na počátku 19. století se podařilo mnohé zachránit a opravit.

Po celý rok je otevřený romantický hradní hotel Rheinfels v St. Goar na levém břehu Rýna, odkud je nádherná vyhlídka na skálu Loreley opředenou legendou o nešťastné lásce. Ta se nachází o něco výše proti proudu na protějším břehu. S hotelem sousedící zříceninu hradu Rheinfels, která bývala jednou z největších pevností na Rýnu, lze v zimních měsících při příznivém počasí navštívit o víkendech během prohlídek s průvodcem. Na protějším břehu jsou pak hrady Maus a Katz.

Ke zdejšímu ryzlinku se hodí i místní tradiční jídlo v podobě vydatného Döppekuchenu – zapečené nastrouhané brambory s uzenou slaninou, cibulí, vajíčky a chlebem máčeným v mléce.Ke zdejšímu ryzlinku se hodí i místní tradiční jídlo v podobě vydatného Döppekuchenu – zapečené nastrouhané brambory s uzenou slaninou, cibulí, vajíčky a chlebem máčeným v mléce. | publicis prague

Směrem k Bingenu leží na levém břehu Rýna další hradní hotel Reichenstein upravený v neogotickém stylu. Pokoje hotelu s výhledem na Rýn čekají na hosty od začátku února. Nedaleko je možné i v zimě navštívit hrad Sooneck, který si zachoval ráz středověkého rytířského hradu a na skaliskách nad řekou působí jak vystřižený z pohádky o Šípkové Růžence.

Po pravém nebo levém břehu Rýna?

Nejlepší a nejpohodlnější volbou, jak cestovat Porýním, je půjčení auta přímo na letišti. Břehy řeky na obou stranách kopíruje silnice, ze které jsou nádherné vyhlídky na údolí vyhloubené řekou skrz kopce a skály, vesnice a městečka mezi vinicemi šplhajícími vzhůru po svazích a kamenné hrady trůnící na vrcholech kopců a skalách nad řekou. Stačí si vybrat cestu po pravém nebo levém břehu. Ve stejném úseku vede na obou stranách řeky i železnice, kterou ocení milovníci vlaků.

Zima na vinici u MarksburguZima na vinici u Marksburgu | publicis prague

Zajímavostí také je, že mezi městy Koblenc a Mohuč nevede přes řeku Rýn žádný most. Pro cestu na druhý břeh je možné využít pouze přívozy, které jezdí poměrně často a jsou zpestřením cesty. V celém úseku jich je v provozu celkem pět a fungují na trasách Bingen–Rüdesheim, Niederheimbach–Lorch, Engelsburg–Kaub, St. Goar – Loreley St. Goarshausen a Boppard–Filsen. První uvedené jsou stanice na levém břehu Rýna.

Pohádka o krajině, víně a dobrém jídle

Idylický pohled na terasovité vinice na svazích nad majestátním Rýnem odpočívající pod sněhovou přikrývkou se kvůli stále teplejším zimám naskytne spíše výjimečně. I v zimě jsou proto vinařské oblasti Porýní to pravé místo na procházky a poznávání krajiny. Fyzická aktivita je důležitá i v zimě – stimuluje krevní oběh a posiluje imunitní systém. Pořádná zimní túra také zažene stres a dá zapomenout na starosti všedního dne.

Víno je pro Porýní typické už od dob Římanů, kteří zde vysadili první vinice. Nejrozšířenější odrůdou je Ryzlink rýnský a nikde na světě se ho nepěstuje více.Víno je pro Porýní typické už od dob Římanů, kteří zde vysadili první vinice. Nejrozšířenější odrůdou je Ryzlink rýnský a nikde na světě se ho nepěstuje více. | publicis prague

Perfektní zakončení zimního výletu? V jedné z mnoha místních vyhlášených restaurací nebo vinařství, kde nabízejí gurmánské speciality i skvělá vína. Víno je pro Porýní typické už od dob dávných Římanů, kteří zde vysadili první vinice. Nejrozšířenější odrůdou je Ryzlink rýnský a nikde na světě se ho nepěstuje více. Ryzlinkem se hodí zapít i místní tradiční jídlo, jako je například vydatný Döppekuchen, což jsou zapečené nastrouhané brambory s uzenou slaninou, cibulí, vajíčky a chlebem máčeným v mléce. I když v každé kuchyni připravují tenhle recept tak trochu po svém.

Užitečné tipy na cestu

  • Informace o regionu Porýní-Falc na stránkách gastlandschaften.de a o romantickém Porýní na webu romantischer-rhein.de
  • S leteckou společností Eurowings se z Prahy dostanete na letiště Kolín nad Rýnem/Bonn za necelou hodinu letu, odtud už můžete pokračovat vypůjčeným autem, které lze za zvýhodněnou cenu zarezervovat zároveň s letenkou. Společnost Eurowings létá z letišť Kolín nad Rýnem/Bonn, Stuttgart, Berlín-Tegel, Hamburk, Hannover, Düsseldorf a Dortmund do více než 130 destinací v Evropě, Izraeli a severní Africe, ale i do exotických destinací, jako je Dominikánská republika, Kuba, Thajsko nebo Dubaj.