Rozejde se Volkswagen s Daimlerem? Nahradí ho možná MAN

Volkswagen, MAN

Volkswagen, MAN Zdroj: profimedia.cz

Největší evropská automobilka Volkswagen zvažuje těsnější spolupráci s německým výrobcem nákladních vozů MAN. Strategická spolupráce by se týkala divize lehkých užitkových vozidel, kde by Volkswagen mohl s firmou MAN společně vyrábět úplně nový model. MAN by tak podle agentury Reuters mohl nahradit automobilku Daimler, s kterou teď Volkswagen spolupracuje. hledá

Platnost dohody mezi Volkswagenem a Daimlerem o výrobě užitkového vozu Crafter v továrně Daimleru v západoněmeckém Düsseldorfu má skončit v roce 2016. Ředitel divize lehkých užitkových vozidel v automobilce Volkswagen Wolfgang Schreiber novinářům řekl, že jeho podnik by smlouvu s Daimlerem nemusel prodloužit a místo toho se rozhodnout pro nástupnický model, který by se vyráběl s automobilkou MAN.

„Ve skupině Volkswagen je prioritou, a také se o tom diskutuje, vyrábět vlastní vozidlo se společností MAN,“ řekl Schreiber. Rozhodnutí podle něj padne až v následujících měsících.

Daimler nabízel, že smlouvu s Volkswagenem prodlouží, čímž by Volkswagen zapojil do aliance s francouzskou automobilkou Renault, s níž má Daimler partnerství společně s Nissanem. Crafter sdílí stejnou technologickou platformu s užitkovým vozem Sprinter, jehož výrobcem je Mercedes.

Volkswagen chce MAN integrovat s výrobcem Scania

Volkswagen, který převzal většinový podíl v automobilce MAN loni v listopadu, drží 56 procent akcií s hlasovacími právy. Cílem Volkswagenu je integrovat automobilku MAN se švédským výrobcem nákladních vozů Scania. Ten rovněž patří z větší části Volkswagenu. Management Volkswagenu odhaduje, že integrace obou firem by ročně ušetřila minimálně 200 milionů eur.

Šéf automobilky MAN Georg Pachta-Reyhofen v únoru řekl, že MAN by mohl expandovat do kategorie výroby užitkových vozů s hmotností od 3,5 do sedmi tun. Zaplnil by tak mezeru, kterou teď má ve své nabídce.

Volkswagen za leden a únor zvýšil prodej užitkových vozidel meziročně asi o devět procent. Šéf divize Harald Schomburg očekává, že poptávka se v letošním roce bude nadále zvyšovat. Za celý loňský rok Volkswagen prodal v divizi lehkých užitkových vozidel asi 529 tisíc vozů, což byl nárůst zhruba o 21 procent. Nejvyšší poptávka byla v Severní a Jižní Americe, ale také v Asii.