Rozlišení obrazu 4K se blíží, ale hodně pozvolna

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Zatímco si lidé v Česku i ve světě masově zvykají na televizní vysílání a sledování filmů v plném vysokém rozlišení Full HD (High Definition), začíná se zvolna připravovat ještě kvalitnější nástupce. Formát Ultra HD, označovaný také 4K, ještě čtyřnásobí už tak vysoké rozlišení.

Kvalitnější formát se nyní rozhodl více marketingově propagovat i jeden ze dvou hlavních distributorů DVD a Blu-ray disků v Česku, společnost Bontonfilm. A to i přesto, že televizory schopné přehrávat video ve formátu 4K se v tuzemsku prodává velmi malé, kusové množství. Důvodem je příliš vysoká cena přesahující sto tisíc korun.

Bontonfilm začal vybrané prodávané Blu-ray disky označovat jako Mastered in 4K. „Nová úprava Blu-ray disků znamená tu nejlepší dostupnou kvalitu sledování filmů doma. Bontonfilm se jako jednička na trhu domácí zábavy chce tohoto pokroku účastnit už od samotného počátku,“ uvedl obchodní ředitel Bontonfilmu Daniel Dušek. V první vlně v srpnu a září vyjde patnáct snímků z dílny Sony Pictures. Disky lze přehrávat v plné kvalitě na Ultra HD televizorech, lze je ale pouštět i na dosavadních HD přístrojích.

Podle druhého z hlavních videodistributorů DVD a Blu-ray disků, společnosti Magic Box, je ale označení Mastered in 4K spíše marketingovým tahem s cílem zvýšit prodeje Ultra HD televizorů. Filmová studia totiž skutečně natáčejí své trháky ve formátu 4K, na Blu-ray discích je ale převádí právě na obvyklé HD rozlišení. „Dá se tedy říci, že všechny nové filmy nebo remasterované ze starých negativů jsou Mastered in 4K, ale my to na obaly Blu-ray ani DVD neuvádíme,“ podotkl ředitel videodistribuce Magic Boxu Jan Rubeš.

Každopádně televizory schopné přehrát nejvyšší zobrazovací standard je již možné i na českém trhu koupit. Podobně jako je tomu u každé nové technologie, patří v době zavádění na trh také televize s Ultra HD mezi dražší produkty.

Například v Electro Worldu je lze pořídit za 120 až 900 tisíc korun v závislosti na dalších funkcích. Za podobnou částku se však prodávaly i plazmové nebo LCD televizory v době vstupu na český trh. „Ceny produktů však postupem času výrazně klesají. Lze proto předpokládat, že si televizi s Ultra HD zatím koupí jen opravdoví nadšenci a hlavně zákazníci, pro které je vlastnictví absolutně špičkových produktů otázkou prestiže,“ poznamenal Pokorný.

Růst rozlišení televizních obrazovek (v pixelech)Růst rozlišení televizních obrazovek (v pixelech)Růst rozlišení televizních obrazovek (v pixelech)|E15

Prodeje Ultra HD televizorů se v Electro Worldu zatím pohybují v jednotkách kusů. „Předpokládáme však, že v budoucnu bude cena Ultra HD televizorů klesat, a tak si tyto výrobky bude pořizovat stále větší procento zákazníků,“ dodal.

Televizory s Ultra HD rozlišením prodává také internetový obchod Alza.cz. Nabídka podle Karla Drdy z e-shopu Alza.cz v tuto chvíli není ještě velká, nicméně se dá očekávat, že se bude zvyšovat, neboť všichni přední výrobci již svůj model 4K televizoru mají.

„Počkejte na letošní veletrh IFA v Berlíně, kde budou všechny novinky představeny. Je však nutné říci, že 4K bude pravděpodobně velmi rychle běžným standardem u televizorů o úhlopříčce padesát a více palců,“ domnívá se Drda. Z pohledu laika se podle něho vývoj televizorů zastavil na vysokém rozlišení, které se označuje jako Full HD, ale to podle Drdy není pravda. „Neustále se zlepšující kvalita displejů umožnila další skokový růst rozlišení,“ dodal.

Anketa E15: Kdy se masověji rozšíří technologie 4K?
Marek Pokorný, Electro WorldZájem bude kromě ceny televizorů nejvíce ovlivněn tím, jak rychle budou k dispozici zdroje Ultra HD signálu, ať už nosiče či dostupné televizní vysílání. Vývoj lze velmi těžko odhadnout, protože výrobci a distributoři v současné době vyhodnocují potenciál nové technologie a podle toho nastavují její podporu. Při zavádění Full HD jsme mohli pozorovat obdobný postup. Filmy na Blu-ray discích a televizní stanice vysílající HD signál se masově rozšířily až v průběhu několika posledních let. Naproti tomu 3D technologie pro domácí využití nemají k dispozici ani tři roky od uvedení dostatek nosičů či plošných televizních stanic, které by signál šířily.
Karel Drda, Alza.czTěžko se takový vývoj předvídá. Stačí se podívat na nástup DVD technologií, kdy trvalo několik let, než zcela vymýtily nabídku VHS filmů a rekordérů. Jak dlouho bude trvat nástup 4K rozlišení – a to nejen televizorů, ale také přístrojů nabízejících přehrávání – záleží na tom, jak rychle na 4K přejdou televizní společnosti. Vývoj je však v tomto směru stále rychlejší. Lze předpokládat, že rok 2014 bude pro 4K opravdu zlomový a technologie masivně zamíří do našich obýváků.
Jan Rubeš, Magic BoxK masovějšímu rozšíření disků ve 4K na tuzemském trhu s videonosiči určitě v nejbližších osmi až deseti letech nedojde.
Aleš Tříska, CinemartProjekce 4K se v Česku v kinech již objevila, ale zatím není cenově přijatelná natolik, aby mohla být distribuce masová. Že si to tady koupí tři čtyři kina, to nikoho nezajímá. Ale jakmile filmová studia usoudí, že si to může dovolit dvě stě kin, tak začnou filmy v novém standardu běžně vyrábět – a kdo jej bude mít, bude jej mít, kdo ne, tak ne. Technicky to je jistě dokonalejší. Obrazovka nikdy nebude tak velká jako plátno a jsou filmy, které na plátně prostě musíte mít. Studia jsou k tomu navíc tlačena, protože mají velkou konkurenci v internetu. Aby dostala diváka do kina, musejí nabídnout více. Takže budou v kinech třást sedadly, budou tam pouštět vůně a podobně. Začalo to jako cirkusová atrakce v Disneylandu, ale dnes je 4DX i v Praze na Smíchově, a to technicky ještě dokonalejší. První 3D film jsem ostatně také kdysi viděl právě v Disneylandu.

Formát 4K má desetina digitalizovaných kinosálů

Další cestou kromě televizorů, kterou se rozlišení 4K vydává, jsou zahraniční i tuzemské kinosály. Podle webu Digitálníkino.cz je v tuzemsku digitalizováno zhruba čtyři sta sálů. Technologií pro promítání filmů ve velmi vysokém rozlišení 4K disponuje zhruba desetina z nich. Problém je v tom, že zatím nemají moc co promítat.

Loni byly do kin podle serveru ve 4K distribuovány filmy jako například Temný rytíř povstal nebo další z příběhů agenta Jamese Bonda Skyfall. Letos zatím jen například historický film Lincoln. To je ale dosud vše.

„Situace je taková, že zatím ze zahraničních filmů není ve 4K prakticky žádný a stále jsou distribuovány ve formátu 2K, tedy s obvyklým rozlišením,“ uvedl Petr Slavík, mluvčí jednoho z velkých tuzemských kinodistributorů, společnosti Cinemart. Ta od letošního března převzala práva na distribuci velkých studií 20th Century Fox International, DreamWorks Animation, Universal a Paramount.